První komercializované transgenní ovoce – papája
Byly vyvinuty geneticky modifikované odrůdy papáje odolné vůči viru PRSV, které jsou již komerčně pěstované. Nutriční složení GM-plodů papáje duhové se s výjimkou obsahu vitaminu A a vápníku neliší od tradičních odrůd.
Produkce papáje (Carica papaya L.), která je pěstována v různých tropických a subtropických oblastech vzrostla v posledním desetiletí (1998 – 2008) o 40 % a dosáhla ca 9,1 mil. t.. Hlavními produkčními oblastmi jsou Indie, Brazilie, Nigerie, Indonesie a Mexiko. Dobře známé jsou nutriční a léčivé vlastnosti papáje. Patří mezi 5 druhů běžně konzumovaného ovoce (společně s guavou, vodním melounem, grapefruitem a kiwi), které jsou do značné míry schopné pokrýt doporučené výživové dávky vitaminu A, C, draslíku, folátů, niacinu, thiaminu, riboflavinu, železa, vápníku a vlákniny.
Limitujícím faktorem produkce papáje je virus PRSV (papaya ringspot virus) přenášený mšicemi. Proto bylo v r. 1998 na Havaii započato s komerčním pěstováním dvou geneticky modifikovaných kultivarů (Rainbow a Sun-up) rezistentních vůči PRSV. V současné době činí podíl papáje Rainbow 70 % produkce na Havaii. Kromě USA se dodává do Japonska a Kanady. Prodej v jiných zemích naráží na legislativu.
Pro posouzení bezpečnosti je uvedeno nutriční složení těchto transgenních plodů v porovnání se složením běžných odrůd (testováno ve 3 stadiích zralosti: 1. sklizeny a analyzovány zralé, ale zelené plody, 2. sklizeny zelené plody, ale analyzovány až po dosažení žluté barvy, 3. sklizeny a hned analyzovány plně zralé žluté plody). U 36 analytů nebyly zjištěny rozdíly ve složení. Jen obsah vitaminu A byl u GM-plodů vyšší a obsah vápníku nižší. GM-plody mají v raném stadiu zralosti vyšší obsah bílkovin a papainu, ale u zralých plodů jsou tyto rozdíly nevýznamné. Obsah benzyl-isothiokyanátu (BITC, alergenní a toxický) byl velmi nízký u GM- i u tradičních odrůd, a i ve všech stadiích zralosti.
Rozdíly ve složení papáje sklizené v plné zralosti (žluté)
|
GM-odrůda |
Tradiční odrůda |
Vlhkost (g/100 g) |
85,0 ± 0,1 |
85,5 ± 0,2 |
Bílkoviny (g/100 g) |
0,779 ± 0,06 |
0,702 ± 0,01 |
Tuky (g/100 g) |
0,158 ± 0,07 |
0,141 ± 0,00 |
Vláknina (g/100 g) |
0,490 ± 0,09 |
0,535 ± 0,04 |
Popel (g/100 g) |
0,445 ± 0,03 |
0,410 ± 0,01 |
Energie (kJ/100 g) |
245,3 ± 2,5 |
236,6 ± 4,6 |
Vitamin A (IU A/100 g) |
262 ± 18,2 |
138 ± 18,6 |
Vitamin C (mg/100 g) |
84,9 ± 2,7 |
75,9 ± 3,5 |
Makroprvky |
|
|
Vápník (mg/100 g) |
9,51 ± 0,86 |
19,6 ± 2,41 |
Hořčík (mg/100 g) |
15,9 ± 1,74 |
17,4 ± 2,03 |
Fosfor (mg/100 g) |
6,20 ± 0,46 |
6,30 ± 0,49 |
Draslík (mg/100 g) |
162 ± 18,8 |
135 ± 25,4 |
Sodík (mg/100 g) |
2,51 ± 0,43 |
2,69 ± 0,47 |
Mikroprvky |
|
|
Měď (mg/100 g) |
0,04 ± 0,004 |
0,04 ± 0,005 |
Železo (mg/100 g) |
0,07 ± 0,004 |
0,08 ± 0,02 |
Mangan (mg/100 g) |
0,01 ± 0,002 |
0,001 ± 0,002 |
Zinek (mg/100 g) |
0,05 ± 0,005 |
0,07 ± 0,03 |
|
|
|
Papain (mg/100 g) |
5,81 ± 0,09 |
5,43 ± 0,22 |
BITC (mg/100 g) |
0,061 ± 0,02 |
0,057 ± 0,06 |
J. Food Composition and Analysis, 24, 2011, č. 2, s. 140-147