Bezpečnost potravin
5. 6. 2023

Výsledky Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) ukázaly, že v průběhu května došlo k dalšímu poklesu stavu populací hraboše polního. Celorepublikový průměrný počet 127 aktivních východů z nor na hektar, představuje hodnotu 2,5násobku aktuálního prahu škodlivosti. V krajích Olomoucký, Jihomoravský a Zlínský se však hodnoty populací pohybují stále nad úrovní 7násobku prahu škodlivosti a riziko škod hrozí především […]


2. 6. 2023

Zveme Vás na akci Poznej svého farmáře na zámku Kačina! Můžete se těšit na farmářský trh, vaření z regionálních potravin, zemědělský program a workshopy pro děti.  Akci na zámku Kačina zajišťuje Ministerstvo zemědělství. Jedná se o pokračování projektu https://poznejsvehofarmare.cz/. Akce je zdarma a koná se za každého počasí. 3. 6. 2023 10 – 17 hod., areál […]


2. 6. 2023

Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ – Při vyšší hmotnosti a dalších rizikových faktorech spojených s nemocemi srdce se zdá být rozumnou strategií konzumovat méně sacharidů. Ukazuje to nový model základní příčiny obezity. Nejprve dostanete hlad Kdo se pokoušel zhubnout, tak ví, že je velmi těžké udržet nebo snížit svou hmotnost. Nejprve pociťujete hlad. […]


2. 6. 2023

Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) dnes mění mimořádná veterinární opatření v oblasti kolem Hradčan u Mimoně v Libereckém kraji, kde byl na začátku května potvrzen ulovený divočák nakažený africkým morem prasat (AMP). V návaznosti na příslušnou legislativu platnou v EU se mění název oblasti o výměře přes 230 km² z „pásma infekce“ na „uzavřené pásmo II“. V oblasti přestává dnešním […]


1. 6. 2023

Víte, že letošní rok byl Organizací pro výživu a zemědělství Spojených národů (FAO) vyhlášen mezinárodním rokem prosa? Přijďte si prohlédnout výstavu věnovanou právě této obilnině. Doporučujeme, nevynechejte ani návštěvu našeho střešního políčka, kde si tuto obilninu můžete prohédnout zblízka. Výstavu můžete shlédnout na naší střešní terase do 10. září 2023. Proso je prastarou kulturní plodinou, […]


1. 6. 2023

Aktualizované informace SZPI – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích Výkon dozoru nad výrobou a uváděním pokrmů na trh je rozdělen zejména mezi […]


1. 6. 2023

Informace spotřebitelské organizace dTest – Každý rok se výrobci snaží pro grilovací sezónu připravit něco nového. Přesto se v popředí zájmu spotřebitelů stále drží tradiční špekáčky. Těmi jsme se zabývali naposledy v roce 2014, proto přišel čas podívat se na ně znovu. Letošní test přinesl velmi dobré zprávy. Oproti minulému testu se kvalita špekáčků zlepšila […]


31. 5. 2023

Informace z MENDELU – Rozsáhlý chov sladkovodních ryb mají přímo v areálu MENDELU odborníci z Agronomické fakulty. Využívají takzvané recirkulační akvakulturní systémy, které umožňují udržitelný chov při opakovaném použití vody v nádržích. Až do současnosti se vzniklý odpad v některých chovech vypouštěl rovnou do kanalizace, což studentovi rybářství Lukáši Harabišovi přišlo škoda. Aktuálně proto nečistoty […]


31. 5. 2023

Evropská komise vyhlásila výběrové řízení na místo výkonného ředitele EFSA. Mandát současného výkonného ředitele, Bernharda Urla, končí dne 31. 5. 2024. Výzvu obsahující všechny potřebné informace naleznete na webových stránkách Generálního ředitelství pro lidské zdroje a bezpečnost Evropské komise. Termín pro zasílání přihlášek je 26. června 2023. O EFSA Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) […]


31. 5. 2023

Tisková zpráva – Situace na zemědělských trzích po ruské invazi na Ukrajinu, nová pravidla pro odpady z obalů potravin nebo revize označování mražených potravin byly hlavními tématy dnešní (30.5.) Rady ministrů zemědělství EU v Bruselu. V souvislosti s pokračující válkou se státy shodují na nutnosti poskytnout zemědělskou podporu i ostatním zemím EU, nikoli jen těm, […]


30. 5. 2023

Na základě informací Státní veterinární správy a MZ ČR vydaly Krajské hygienické stanice varování, že ve výrobku Beskydské sýrové nitě (datum výroby 19. 5. 2023, datum spotřeby: 26. 5. 2023, šarže: CZ 81850271) byla nalezena patogenní bakterie Listeria monocytogenes. Celá šarže tohoto výrobku byla bohužel již prodána konečnému spotřebiteli. Pokud jste tento výrobek na trzích Štramberská pouť (v […]


30. 5. 2023

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT Praha) je hlavním organizátorem 9. mezinárodní konference „Chemical Reactions in Foods IX (CRF 2023): Chemistry & nutrition science beyond smart food designing“, kterou pořádá ve spolupráci s University of Piemonte Orientale (UPO), Novara, Itálie a Wageningen University & Research (WUR), Nizozemsko, a pod záštitou Food Chemistry Division, EuCheMS. Prof. Marco […]


1 68 69 70 71 72 1 791