Bezpečnost potravin

Je snížení energie ze sacharidů lepší pro zdraví?

Vydáno: 2. 6. 2023
Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ

Foto: Shutterstock

Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ – Při vyšší hmotnosti a dalších rizikových faktorech spojených s nemocemi srdce se zdá být rozumnou strategií konzumovat méně sacharidů. Ukazuje to nový model základní příčiny obezity.

Nejprve dostanete hlad

Kdo se pokoušel zhubnout, tak ví, že je velmi těžké udržet nebo snížit svou hmotnost. Nejprve pociťujete hlad. Tělo vám dává najevo, že chce doplnit chybějící kalorie. Když se vám podaří několik dnů hlad vydržet, dojde ke zpomalení metabolismu. Zpomalením metabolismu se snaží organismus šetřit energií. Abyste si udrželi hmotnost, musíte jíst stále méně a méně, i když váš hlad se zvyšuje. Je to boj mezi myšlením a metabolismem. „Málokdo to vyhraje“, popisuje profesor Dr. Ludwik, z pediatrie na dětské klinice v Bostonu v USA.

Rafinované jednoduché sacharidy a cukry nabízí trh

Jak přemýšlet a řešit nadváhu a s ní spojená zdravotní rizika? Existuje známý „sacharid-inzulinový model“ obezity. Bere v úvahu biologické mechanismy, které podporují přibývání na váze.  Naše tělo reaguje na strávené sacharidy. Potravinami vyrobenými převážně z rafinovaných „škrobových potravin a cukru“ je trh zaplavován v rámci tzv. nízkotučné stravy, která začala být populární v USA a Evropě v 90. letech.

Velká dávka inzulinu vede k přejídání

Konzumace rychle stravitelných sacharidů způsobuje, že se uvolňuje velké množství inzulínu. Buňkám je dodávána glukóza, která je zdrojem energie. Velké množství inzulínu však vede k dodání přebytečné energie, a ta se pak ukládá jako tuk. Tukové buňky ukládají příliš mnoho energie, kterou se sacharidy zkonzumujeme. Pro zbytek těla ale zbývá příliš málo energie. To způsobuje, že se cítíme více hladoví. Proto je pravděpodobné, že se budeme přejídat.

Co pohání přejídání? Puberta a těhotenství

Nový vědecký model byl popsaný v prosinci 2021 v časopise The American Journal of Clinical Nutrition, (LUDWIK, D.S. et al; Am J Clin Nutr 2021; 114:1873-1885). Model předpokládá, že existují dva stavy růstu, v pubertě a těhotenství. Během růstu v pubertě může dospívající dítě zkonzumovat až 1 000 kalorií denně navíc. Ale přejídání to není. Děti rostou do výšky a celé jejich tělo se zvětšuje. Je to spíše nadbytečná energie k tvorbě nových tělesných tkání. Dospívající mají hlad, a proto jedí více. A u těhotných žen je to plod, který vstřebává energii z krve. To v matce vyvolává touhu po jídle a hlad. Obdobně se ukládá velkého množství tuků v těle při přejídání.

Obezita je způsobena mnoha faktory

Obezita je způsobena mnoha faktory. Strava není jediným vysvětlením. Omezením sacharidů však můžeme metabolismus změnit. Omezení sacharidů pomůže podpořit hubnutí, aniž by to vedlo k nadměrnému hladu. Zároveň lze zlepšit kvalitu stravy u rizikových faktorů srdečních onemocnění. Zdravotní parametry je možné rozdělit do tří kategorií:

První kategorie

Pro mnoho lidí je problémem, že každoročně přiberou půl nebo až dvě kila. Často se to stává s přibývajícím věkem. Je běžné, že relativně štíhlí mladí dospělí pomalu zvyšují svou váhu, až se dopracují k nadváze ve středním věku. Stačí však snížit ve stravě množství zpracovaných sacharidů jako jsou sladké nápoje a moučníky, bílé pečivo, brambory, bílá rýže a další. To stačí k tomu, aby si udrželi zdravý životní styl a hmotnost. Tato strava je podobná tradiční středomořské stravě s přibližně 40 % energie z tuků a 40 % ze sacharidů.  Průměrná strava dnes zahrnuje asi 50 % kalorií ze sacharidů, z nichž je většina vysoce zpracovaná (rafinovaná). Vhodnými druhy sacharidů jsou tradiční celozrnné výrobky, celé ovoce, luštěniny a příležitostně je pak možné dopřát si i sladkou pochoutku.

Druhá kategorie

Lidé s výraznou nadváhou nebo obezitou a souvisejícími zdravotními komplikacemi. Komplikacemi bývá často vysoký krevní tlak a cholesterol nebo zhoršený zdravotní stav v důsledku nealkoholického ztučnění jater, které se projevuje větší hmotností jater. Často je komplikací spánková apnoe. Pro tyto případy je vhodná strava s mnohem nižším obsahem sacharidů, představujícím kolem 25 % energie. Při této dietě lidé mohou jíst hodně zeleniny, s výjimkou škrobnaté zeleniny (jako jsou např. brambory, sladké brambory, kukuřice), jednu až dvě porce ovoce denně a jednu porci luštěnin a jednu porci celých obilovin. Přibližně polovinu energie ve stravě mají představovat tuky. Pomáhá to, že se člověk cítí sytý a ne deprimovaný. Chutné zdravé zdroje tuků jsou třeba ořechy, avokádo, olivový olej, fermentované plnotučné mléčné výrobky, jako např. jogurt a kefír.

Třetí kategorie

Tato dieta je s velmi nízkým obsahem sacharidů. Zahrnuje maximálně 10 % energie ze sacharidů. Prospět může lidem s cukrovkou 2. typu. Studie ukazují, že to může vést k výsledkům s lepšími stabilními hodnotami cukru v krvi. Taková dieta se ale doporučuje pouze pod vedením lékaře a dietologa. Dieta s velmi nízkým obsahem sacharidů je zpočátku náročná na dodržování. Lidé ale často zjistí, že je snazší zhubnout v porovnání s jinými přístupy a dietami. Při této dietě se lidé cítí fyzicky lépe, a tím jsou motivováni k tomu, aby dietu drželi dále.

prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, 2.6.2023

Zdroj: Harvard Heart Letter, Harvard Medical School, VOLUME 33, NUMBER 9, MAY 2023

Zdroj článku: SZÚ