Bezpečnost potravin
13. 10. 2023

Termín akce: 21. října 2023. Místo konání: Praha 4 – Pankrác. Den zdraví se STOBem a atraktivním programem v sobotu 21. října 2023. Zveme vás na den plný pohybu, dobrého jídla, odborného poradenství a zajímavých přednášek! Nechte si poradit od skutečných odborníků. Přijďte si užít pohodovou sobotu a nabijte se motivací ke zlepšení stravovacích a […]


13. 10. 2023

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 39. týdnu 2023: 25. 9. – 1. 10. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]


12. 10. 2023

Osmá každoroční společná akce veřejného a soukromého sektoru přinesla dosud největší objem zabavených padělaných nebo nelegálních pesticidů. Silver Axe VIII, každoroční operace Europolu zaměřená na padělané nebo nelegální pesticidy, probíhala od 23. ledna do 28. dubna 2023 a zapojily se do ní donucovací orgány z 33 zemí (všech členských států EU a šesti třetích zemí). […]


12. 10. 2023

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) informuje veřejnost i hospodářské subjekty, že od 23. října 2023 vstupuje v účinnost novela zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, která zakazuje prodej zahřívaných tabákových výrobků s charakteristickou příchutí nebo s obsahem aromat. Ke zveřejnění novely ve sbírce zákonů došlo 16. 6. 2023. V souladu s § […]


12. 10. 2023

Tisková zpráva — Ministerstvo zemědělství upravilo vyhlášku o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství. Norma nově stanoví definice o víně a vůbec poprvé určuje, co může být označeno jako oranžové nebo nefiltrované víno. Novela vstoupí v platnost 15. října letošního roku. Větší přehlednost v označování vín a větší jistota pro spotřebitele, odkud víno pochází, to jsou […]


11. 10. 2023

Kvasinky se již po tisíce let využívají při výrobě piva, vína a dalších potravinářských produktů. Jsou to malé „přírodní továrny“, které se mohou živit cukry obsaženými v ovoci či obilí a dalšími živinami. Vědci z Tuftsovy univerzity vytvořili kvasinky, které mohou účinně růst na široké škále cukrů ze zemědělské odpadní biomasy. Mohou tak uzavřít uhlíkový […]


11. 10. 2023

Tisková zpráva – 10. 10. 2023 se v prostorách Makro Akademie ve Stodůlkách v rámci projektu SZÚ Máme to na talíři – a není nám to jedno, uskutečnila akce „Tržiště dobrých příkladů ze školních jídelen,“ kterou zahájil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a jíž se kromě ředitelky SZÚ Barbory Mackové zúčastnila řada významných hostů nejen z […]


11. 10. 2023

Tisková zpráva — Na polích, kde je hraboš přemnožený pětinásobně a více oproti normálu, budou moci zemědělci použít cíleně prostředky na jeho likvidaci. Zabrání tím dalším škodám na plodinách. Na šetrnou eliminaci škod dostanou podporu, žádat o ni mohou od 16. října. Dohodlo se na tom Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí. Povolena je aplikace do nor. […]


10. 10. 2023

Inspektoři Státní veterinární správy z Olomouckého kraje odhalili při běžné kontrole skladu potravin na Litovelsku zásilku více než 1300 kg zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti.  Zdravotně závadné produkty proto znehodnotili barvou a nařídili jejich neškodnou likvidaci na náklady provozovatele. Veterinární inspektoři problematickou zásilku odhalili v závěru uplynulého týdne při běžné kontrole dozorovaného chladírenského a mrazírenského skladu. Dvě palety vepřových kůží byly […]


10. 10. 2023

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 38. týdnu 2023: 18. 9. – 24. 9. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]


9. 10. 2023

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na základě průběžných výsledků plánované mimořádné mikrobiologické kontroly varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečného kuřecího masa. Laboratorní rozbor u nich potvrdil přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza. Jedná se o následující výrobky: Vzhledem ke skutečnosti, že předmětný výrobek byl označen údajem „Spotřebujte do: 31.08.2023“, v […]


9. 10. 2023

Tisková zpráva SZÚ – Zveme Vás na tiskovou konferenci, která se koná v pondělí 23. října 2023 od 10:00 hodin v budově ředitelství Státního zdravotního ústavu, Šrobárova 48/49, Praha 10. Témata: Výročí světového objevu toxoplazmózy člověka v Praze. Před 100 lety vyšla publikace českého lékaře MUDr. Josefa Janků (1886–1963), ve které poprvé  popsal případ toxoplazmózy u člověka, a to toxoplazmózy kongenitální […]


1 46 47 48 49 50 1 791