Bezpečnost potravin

Potravinářská inspekce upozorňuje na další dva případy salmonely v kuřecím mase ze zahraničí

Vydáno: 9. 10. 2023
Autor: SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na základě průběžných výsledků plánované mimořádné mikrobiologické kontroly varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečného kuřecího masa. Laboratorní rozbor u nich potvrdil přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza. Jedná se o následující výrobky:

  • KUŘECÍ ŘÍZKY ČERSTVÉ, šarže: 23342202, chov a porážka: Ukrajina, veterinární identifikační označení: SK10094 ES, výrobce: WE Trade s.r.o., Hlavná 1088, 925 03 Horné Saliby, Slovensko. Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o., Jeremiášova 1249/7, Praha 5 155 00.

Vzhledem ke skutečnosti, že předmětný výrobek byl označen údajem „Spotřebujte do: 31.08.2023“, v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv.

  • Qualiko KUŘE BEZ DROBŮ, HLUBOCE ZMRAZENÉ, třída jakosti A, datum minimální trvanlivosti: 20.12.2024, výrobce: Branch „Pererobniy Compleks“ of Limited Liability Company „Vinnytska Ptahofabryka“, 2B, Khlibozavodska st., Ladyzhyn, Vinnyts´ka Oblast, 24320, Ukraine. Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o., MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o., 396 Hrdějovice, 373 61.

Inspektoři SZPI provozovateli nařídili neprodlené stažení předmětné šarže z tržní sítě. SZPI zároveň důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.

Notifikaci o zjištění nevyhovujících potravin SZPI vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF).
S kontrolovanou osobou Potravinářská inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.
O zjištění podobného charakteru informovala SZPI v TZ dne 22. 8. 2023TZ dne 12. 7. 2023 a TZ dne 15. 9. 2023.

Zpracoval: Bc. Marek Bartík, referent mediální komunikace

Foto: SZPI

Zdroj: SZPI