Bezpečnost potravin
2. 11. 2023

Tisková zpráva SZÚ – Každý rok v Evropě zemře na následky antibiotické rezistence více než 35 000 lidí. Pokud bude negativní trend pokračovat stejným tempem, v roce 2050 bude mít na svědomí 10 milionů obětí z celého světa. Infekce způsobené rezistentními bakteriemi stojí ročně zdravotní systémy EU 1,1 miliardy eur. Přesto existuje šance nepříznivou statistiku vylepšit. Řešením je přistupovat […]


2. 11. 2023

První výsledek spolupráce HSHMP a VŠCHT. Tisková zpráva – Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) se standardně věnuje státnímu zdravotnímu dozoru v provozovnách poskytujících stravovací služby. Navíc se zabývá také otázkami kvality produktů nabízených v těchto provozovnách a osvětou na poli průběžného vzdělávání spotřebitelské veřejnosti. Mimo jiné i za účelem ochrany zdraví spotřebitelů. Proto HSHMP v nedávné době […]


1. 11. 2023

Tisková zpráva – Na webových stránkách Státní veterinární správy (SVS), je nově k dispozici online formulář, určený pro provozovatele potravinářských podniků (PPP) pod veterinárním dozorem. Ti jej mohou využít v případech, kdy zjistí, či pojmou podezření, že uvedli na trh potravinu živočišného původu škodlivou pro lidské zdraví. Povinnost uvědomit SVS coby kompetentní autoritu o přítomnosti zdravotně závadné potraviny na trhu […]


1. 11. 2023

Pro mnoho lidí je pikantní jídlo kulinářským požitkem. Pro některé je také výzvou k testování vlastních hranic. Chilli v tom hraje velkou roli, ať už ve formě chilli papriček, extrémně pálivých chilli omáček nebo pochutin jako jsou chipsy s příchutí chilli. Pálivou palčivou chuť způsobují složky ze skupiny kapsaicinoidů. Tyto rostlinné alkaloidy produkují různé druhy […]


1. 11. 2023

Od 1. listopadu 2023 dochází ke změně rozsahu pohotovostí Státní veterinární správy (SVS). Krizové linky jednotlivých krajských veterinárních správ (KVS) jsou nyní k dispozici ve všedních dnech od 8 do 22 hodin. O víkendech fungují nepřetržitě od sobotních 8 hodin do nedělních 22 hodin. V případě svátků jsou krizové linky k dispozici od 8 hodin do 22 hodin. V případě, že následují […]


31. 10. 2023

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) informuje o novém rozsahu a zaměření testování dřevin určených k dalšímu pěstování (oček, roubů, řízků, výpěstků), původem ze třetích zemí. Toto opatření je zavedeno od 1. listopadu 2023. Cílem je zvýšení pravděpodobnosti záchytu škodlivých organismů u dovážených bezpříznakových komodit. Úprava se týká testování zásilek dřevin určených k dalšímu pěstování (oček, […]


31. 10. 2023

Dne 26. října 2023 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) společné hodnocení hlášených případů onemocnění způsobených bakterií Salmonella Enteritidis původem z kuřecího masa a výrobků z něj (Joint EFSA-ECDC Rapid Outbreak Assessment “Three clusters of Salmonella Enteritidis ST11 infections linked to chicken meat and chicken meat products”). […]


31. 10. 2023

Ministerstvo zdravotnictví v souladu s článkem 1 prováděcího nařízení Komise (EU) 2021/1355 v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2024-2026. Zpracovatelem dokumentu je Ministerstvo zdravotnictví, Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví, Odbor ochrany veřejného zdraví. Dokument byl projednán a odsouhlasen mezirezortní pracovní skupinou pro rezidua pesticidů. Dne 1. září 2008 […]


30. 10. 2023

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) informuje dodavatele osiva a šlechtitele nových odrůd o zavedení systému dobrovolné registrace odrůd  a certifikace osiva těchto odrůd.  Novinky vychází z novely zákona o osivu a sadbě, která doplňuje druhový seznam, upřesňuje vedení evidence k zajištění vysledovatelnosti osiva, požadavky na přípravu osiva v mobilních zařízeních, postup digitalizace v této oblasti […]


30. 10. 2023

Konference Možnosti snižování negativních vlivů na včely zaměřená na pesticidy a jejich rezidua, čipování včel čipy RFID a přehled současných terapeutických možností pro včelstva. Pořádá Výzkumný ústav včelařský v Dole s. r. o. za součinnosti Včelařského spolku pro Prahu 6 a 7 a Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i. (součást projektu NAZV SS030100178). Místo konání: […]


30. 10. 2023

Vesmírné biotechnologie jsou atraktivním výzkumným tématem současnosti, jemuž byl věnován seminář pořádaný spolkem Biotrin a Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze dne 14. září 2023. V návaznosti na tento seminář vydáváme speciální číslo bulletinu Svět biotechnologií nesoucí tentýž název – Vesmírné biotechnologie.  V bulletinu se mimo jiné dočtete, jaký vliv má kosmické prostředí na živé organismy a jak jej lze využít […]


27. 10. 2023

Britští odborníci použili editování genomu k zásahu do DNA kuřat, jehož cílem bylo omezit šíření viru ptačí chřipky. Dosáhli částečného omezení šíření této nebezpečné infekce, aniž by se to nějak negativně projevilo na samotných kuřatech. Výsledky výzkumu jsou povzbuzující, ale experti upozorňují, že pro získání kuřat, která by byla zcela odolná vůči nákaze nebezpečnou a finančně nákladnou ptačí chřipkou bude […]


1 42 43 44 45 46 1 791