Bezpečnost potravin

Mezinárodní šetření ohnisek způsobených bakterií Salmonella Enteritidis ST11 v kuřecím mase a výrobcích z kuřecího masa

Vydáno: 31. 10. 2023
Autor: KM EFSA

Foto: Shutterstock

Dne 26. října 2023 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) společné hodnocení hlášených případů onemocnění způsobených bakterií Salmonella Enteritidis původem z kuřecího masa a výrobků z něj (Joint EFSA-ECDC Rapid Outbreak Assessment “Three clusters of Salmonella Enteritidis ST11 infections linked to chicken meat and chicken meat products”). Hodnocení je doprovázeno stručnou zprávou, která je k dispozici v angličtině, francouzštině, němčině a italštině.

V období mezi lednem a říjnem 2023 bylo hlášeno celkem 335 případů souvisejících s tímto ohniskem; a to ve 14 zemích EU/EHP, Spojeném království a USA.

Podle uvedeného nejnovějšího hodnocení úřadu EFSA a ECDC (Rapid Outbreak Assessment) jsou kuřecí maso a výrobky z kuřecího masa (kebab) v mnoha zemích pravděpodobným zdrojem ohniska způsobeného třemi typy Salmonella Enteritidis.

Ve vzorcích kuřecího masa a kuřecího kebabu byly zjištěny bakterie podobné těm, které způsobily propuknutí ohniska. Zatímco údaje týkající se sledovatelnosti potravin ukazují na výrobce se sídlem v Polsku (7 výrobců) a Rakousku (1 výrobce), žádné mikrobiologické důkazy o kontaminaci v těchto zařízeních nebyly nalezeny.

Vědci očekávají, že se v souvislosti s tímto ohniskem pravděpodobně objeví nové případy, protože zdroj dosud nebyl identifikován. Odborníci úřadu EFSA a ECDC doporučují další šetření k identifikaci potenciálních míst ve zpracovatelském řetězci kuřecího masa, kde mohlo dojít ke kontaminaci.


Doplňující informace k tématu lze nalézt rovněž na následující adrese:
https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/salmonella

Zdroj: EFSA