Bezpečnost potravin
11. 12. 2024

Spotřebitelská organizace dTest ke konci roku otestovala 15 vzorků vánoček, kompletní výsledky testu naleznete v časopise dTest 12/2024. Vánočka možná představuje nejstarobylejší součást vánočního menu. Kdo se drží tradic, ten by si ji měl upéct sám, případně vykoledovat. Pro ostatní je tu třetí možnost: koupit si ji. Pokud vám letos na pečení nezbývá čas, náš test […]


11. 12. 2024

Tisková zpráva – Změna klimatu přivádí na naše pole a do sadů nové škůdce. Někteří tradiční ustupují a nahrazují je druhy, které dříve v zemědělství neškodily nebo se u nás ani nevyskytovaly. Patří mezi ně ploštice. Existují jich stovky druhů. Na plodinách u nás sice škodí jen pár z nich, zato jsou velice odolné, jejich […]


11. 12. 2024

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 48. týdnu 2024: 25. 11. – 1. 12. 2024 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]


11. 12. 2024

Tisková zpráva — Společnou zemědělskou politiku (SZP) po roce 2027, budoucí možnosti bioekonomiky, dobré životní podmínky zvířat při přepravě, drony v zemědělství a genomické techniky řešili ministři a ministryně zemědělství EU na dvoudenním zasedání Rady AGRIFISH. Pro Českou republiku je zásadní do budoucna zachovat přímé platby a podporu citlivých sektorů. Většímu rozvoji bioekonomiky by podle členských států přispělo […]


10. 12. 2024

Dne 10. prosince 2024 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) společnou zprávu o zoonózách za rok 2023 (The European Union One Health 2023 Zoonoses Report). Zpráva je doprovázena stručnou společnou tiskovou zprávou s názvem „Zoonotická onemocnění jsou v EU na vzestupu: případy listeriózy dosáhly nejvyšší úrovně od […]


10. 12. 2024

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 10. – 30. 10. 2024 celkem 190 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 22 finančních sankcí v celkové výši 120 000,- Kč. […]


10. 12. 2024

Tisková zpráva – I přes četná upozornění veřejnosti na podmínky prodeje a dopravy vybraných výrobků zajistili letos celníci při kontrolní činnosti v dopravě, provozovnách a dalších prostorech určených k podnikaní přes 20 700 l neznačených a nezdaněných lihovin (32% nárůst), téměř 10 300 kg nezdaněného tabáku (pokles o 25 %) a téměř 9,5 mil. ks nezdaněných cigaret (190% nárůst). […]


10. 12. 2024

Zástupci více než 170 členských států OSN se sešli v korejském Pusanu na pátém zasedání výboru, který má za úkol vytvořit mezinárodní úmluvu o znečištění plasty, včetně znečištění mořského prostředí (INC). Ačkoli účastníci vynaložili mimořádné úsilí během jednání, která se protáhla až do brzkých ranních hodin závěrečného dne, nepodařilo se dosáhnout konečné shody na kompromisním […]


10. 12. 2024

Tisková zpráva – Vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí v tomto týdnu našli shodu na odložení začátku platnosti takzvaného odlesňovacího nařízení o jeden rok. Nařízení požaduje, aby výrobní podniky deklarovaly, že jejich výrobky nepochází z pozemků, na kterých došlo k odlesňování. Cílem má být především ochrana tropických pralesů. Termín nařízení, které mělo původně začít platit už od konce […]


9. 12. 2024

Globální teploty rostou a rostliny se musejí chtě nechtě přizpůsobit. Badatelé Michigan State University se jim snaží adaptaci na vyšší teploty usnadnit. Vytvářejí vylepšené enzymy, které zvyšují odolnost rostlin vůči vyšším teplotám. Vědci zlepšují termotoleranci rostlin. Vyšší teploty mohou rostliny vážně zasáhnout a rozbořitt jejich buněčné mechanismy, které rostliny potřebují k životu. Termostabilita rostliny do jisté míry chrání před tímto scénářem. […]


9. 12. 2024

Spotřebitelská organizace dTest publikovala aktuální „Test majonézy 2024“ v časopise dTest 12/2024. Studená kuchyně se neobejde bez majonézy, ideálně domácí. I když její příprava není složitá, ne každý si na ni troufá. Mnozí se obávají čerstvých vajec, někomu zase chybí vybavení na dokonalé ušlehání. Obchody nabízejí jednoduché řešení problému v podobě balené majonézy. 16 takových jsme […]


9. 12. 2024

EFSA předkládá do veřejné konzultace návrh vodícího dokumentu pro charakterizaci mikroorganismů používaných v potravinovém řetězci, které připravil jeho vědecký výbor. Návrh bere v úvahu: Návrh vodítek obsahuje pokyny, které mají pomoci při přípravě žádostí o posouzení produktů obsahujících geneticky modifikované či nemodifikované mikroorganismy nebo z nich vyrobené, které podléhají posouzení rizik před uvedením na trh […]


1 2 3 4 5 1 819