Bezpečnost potravin
2. 7. 2024

Tisková zpráva — Společná zemědělská politika, dovozy z Ukrajiny, odlesňování a problémy spojené s velkými šelmami byla témata dnešního jednání ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) a slovenského ministra zemědělství a rozvoje venkova Richarda Takáče na Loveckém zámečku v Topoľčiankách. Věnovali se také dvojí kvalitě potravin. Ministr Výborný pozval kolegu Takáče na jubilejní, 50. ročník mezinárodního agrosalonu Země Živitelka v Českých […]


2. 7. 2024

Tisková zpráva – Ministerstvo zdravotnictví po tom, co návrh připravilo a vláda jej schválila, obdrželo od Evropské komise souhlas se zařazením psychoaktivních látek označených jako HHCP, HHCH, HHCB, HHC-C8, THCH, THCB a THC-C8 a esterů z nich odvozených na seznam návykových látek. S předmětnými látkami mohou zacházet pouze právnické osoby či podnikající fyzické osoby, kterým […]


1. 7. 2024

Tisková zpráva — Poslanci dnes (28. 6. 2024) v prvním čtení projednali novelu veterinárního zákona. Její součástí je i novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, podle které budou od začátku roku 2026 provoz na jatkách povinně monitorovat kamery. Cílem novely zákona je zlepšení úrovně ochrany zvířat proti týrání při porážení. Novela rovněž přinese byrokratické ulehčení. „Poslanecká sněmovna […]


28. 6. 2024

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 25. týdnu 2024: 17. 6. – 23. 6. 2024 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]


28. 6. 2024

Na základě úspěchu předchozích tří let Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s partnery v celkem 18 členských státech EU realizuje již čtvrtý ročník kampaně #Safe2EatEU. Kampaň si klade za cíl informovat občany o různých aspektech bezpečnosti potravin, umožnit jim s důvěrou si vybírat potraviny a zvýšit jejich důvěru v potravinový systém EU. Vedle témat jako […]


28. 6. 2024

Podrobný výzkum ve čtyřech školních jídelnách v Praze ukázal, že odpad z talířů žáků a nevydané pokrmy, které zůstávají po skončení výdeje v kuchyni, tvoří dohromady 31 % z hmotnosti uvařených pokrmů. Výzkum se uskutečnil v rámci projektu Prague Food Waste, který se soustředí na měření potravinového odpadu v příspěvkových organizacích a domácnostech v Praze […]


27. 6. 2024

Tisková zpráva — Sklizeň obilovin v letošním roce svým objemem bez problémů pokryje domácí potřebu, která se dlouhodobě pohybuje mezi 4,8 až 5,5 milionu tun obilovin celkem. Uvedl to dnes (26. 6. 2024) ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na hospodářství soukromého zemědělce Jana Baláta v Žíšově na Kutnohorsku, který zahájil žně v pondělí sklizní ozimého ječmene. „Již tradičně začala […]


27. 6. 2024

V souvislosti se začátkem sezóny letní dětské rekreace na území ČR byly Ministerstvu zdravotnictví krajskými hygienickými stanicemi nahlášeny níže uvedené údaje. Ke dni 15. 6. 2024 bylo krajským hygienickým stanicím ohlášeno dle § 8 odst. 3 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví 1 130 zotavovacích akcí pro děti s celkovým počtem 1 742 […]


27. 6. 2024

Opad orgánů, jako jsou květy, plody, listy, a kořeny, hraje zásadní roli ve vývoji a reprodukční úspěšnosti rostlin. Tento proces, nazývaný abscise, je pečlivě regulován fytohormony. Kyselina jasmonová tento děj podporuje, zatímco auxin ho naopak potlačuje.  Nedávno se vědcům podařilo identifikovat transkripční faktor SIHB15A, který se ukázal být klíčovým regulátorem abscise u květů rajčete a který […]


27. 6. 2024

Společnost pro výživu publikovala stanovisko Ministerstva zdravotnictví k vyhlášce o školním stravování ve Zpravodaji pro školní a dietní stravování – 3/2024. Zdroj: Společnost pro výživu


26. 6. 2024

Programy na podporu podnikavosti, inovací a zvýšení dovedností v zemědělsko-potravinářském sektoru otevřeny! Přihlášku je nutné podat do 23. srpna 2024! Programy jsou určeny pro studenty, doktorandy, postdoktorandské výzkumné pracovníky, mladé profesionály a/nebo podnikatele se zájmem o inovace v potravinovém systému a praktickou výuku ve spolupráci se zemědělsko-potravinářskými firmami nebo start-upy. Programy Inspire a RIS Inspire zvyšují povědomí […]


26. 6. 2024

Chránit se před nadměrným teplem, před slunečním svitem, před nedostatkem tekutin, před utonutím . . . a též před přeceněním vlastních sil a podceněním sil přírody. Ochrana před nadměrným teplem, resp. před přehřátím organismu začíná ráno doma: je třeba volit vzdušné, lehké, raději světlé oblečení, ideálně z přírodních materiálů. Na hlavu se hodí vzít lehounkou pokrývku, která chrání […]


1 2 3 4 5 1 791