Velkou obezřetnost při nákupu potravin doporučuje při nynějším horkém počasí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Opatrnost umožní lidem vyhnout se alimentárním nemocem, jako jsou salmonelóza nebo listerióza, po případném nákupu závadných potravin.
Řada potravinářských provozů na zpracování živočišných produktů zřejmě do konce roku ukončí činnost. Půjde především o provozy na hranici malé a velké kapacity.
Označení původu je výrazem přirozeného monopolu výrobce a je předpokladem realizace vyšších cen. V EU je problematika řešena nařízením 2081/92, v ČR zákonem 452/2001 a v SR zákonem 159/1973.
Firma Coca-Cola začala vyčleňovat část výrobních kapacit na výrobu tzv. zdravých nápojů (healthy drinks), částečně také na nátlak odborníků na výživu, kteří poukazují na souvislost mezi obezitou a konzumací slazených nealkoholických nápojů v amerických provozovnách rychlého občerstvení a na školách.
Thajsko zřídí šest nových centrálních laboratoří na analýzu jakosti potravin. Důraz se bude klást zejména na komodity určené k vývozům.
Suplement časopisu Hygiena informuje o vybraných projektech programu „Zdraví 2001 – zdraví pro 21. století“ a o výsledcích již ukončených projektů.
Výběr názvů směrnic, nařízení, rozhodnutí a doporučení z Věstníku ES.
Ve dnech 11.–12. března 2004 se bude v Dublinu konat mezinárodní konference o bezpečnosti potravin.
Vysoký obsah latexu v nezralé a polozralé papáje vyvolává kontrakce dělohy.
Vysoký obsah latexu v nezralé a polozralé papáje vyvolává kontrakce dělohy.
Domácí výrobci biopotravin se letos mohou zúčastnit třetího ročníku soutěže Česká biopotravina roku. Přihlašovat se lze do 28 srpna.
V USA schváleno s konečnou platností tvrzení o prospěchu D-tagatózy pro zuby. První komerční výrobek (funkční sladidlo) na bázi tagatózy byl uveden na trh v roce 2003 pod názvem “Gaio® tagatose ”. Výroba v Německu, plánuje se i v Dánsku.