Přehled legislativních dokumentů EU.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1925/2006 harmonizuje v členských státech opatření týkající se přídavku vitaminů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin. Cílem je zajistit účinné fungování vnitřního trhu a poskytnout vysokou úroveň ochrany spotřebitelů.
Příloha I tohoto nařízení uvádí seznam vitaminů a minerálních látek, které lze přidávat do potravin.
Příloha II uvádí zdroje vitaminů a minerálních látek, které lze přidávat do potravin.
Příloha I a Příloha II byly novelizovány
nařízením Komise (ES) č. 1170/2009 tak, aby zahrnovaly další látky.
Příloha III uvádí seznam látek, jejichž použití v potravinách je zakázáno, omezeno nebo pod přezkumem Společenství.
Na konci přechodného období bude možné přidávat do potravin pouze
vitaminy a/nebo
minerální látky uvedené v Příloze I ve formách uvedených v Příloze II.
Zařazení nutričních faktorů do příloh
Další vitaminy a minerální látky lze zařadit na seznam schválených látek po posouzení příslušné vědecké dokumentace týkající se bezpečnosti a biologické využitelnosti uvedené látky Evropským úřadem pro
bezpečnost potravin (EFSA).
DerogacePodle článku 17(1) nařízení (ES) č. 1925/2006 mohou členské státy na svém území do 19. ledna 2014 povolit použití vitaminů a minerálních látek neuvedených v příloze I nebo ve formách neuvedených v příloze II, pokud
a) se dotyčná látka používá jako doplněk k potravinám uváděným na trh Společenství k 19. lednu 2007 a
b)
EFSA nevydá nepříznivé stanovisko k používání této látky nebo k jejímu používání v dané formě při výrobě potravin na základě dokumentace podporující použití dané látky, kterou měly Komisi předložit členské státy do 19. ledna 2010.
Pokud žadatelé požadovali takové derogace, měli kontaktovat
kompetentní autority v příslušných členských státech.
Podmínky pro přídavek vitaminů a minerálních látek do potravin
Podle nařízení (ES) č. 1925/2006 by vitaminy a minerální látky přidávané do potravin měly být v potravinách nakonec přítomny v určitém minimálním množství. V opačném případě by jejich příliš malé a zanedbatelné množství v těchto obohacených potravinách nebylo pro spotřebitele žádným přínosem a bylo by zavádějící.
Minimální množství je spojeno s pojmem významné množství, které je definováno v příloze
směrnice Rady 90/496/EHS o nutričním označování potravin.
Přidávání některých dalších látek
Článek 8 nařízení (ES) č. 1925/2006 se týká látek podléhajících zákazu, omezení nebo přezkumu Společenství.