Bezpečnost potravin

Potravinářský úterek – „Potravinová alergie“

Vydáno: 12. 9. 2024
Autor: ÚZEI

Foto: Shutterstock

Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 24. 9. 2024 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma:

Potravinová alergie
Přednášející
Ing. Markéta Begany
VÚP Praha, v.v.i.

ABSTRAKT
Z důvodu genetické zátěže, znečištěného ovzduší a nevhodného životního stylu je stále větší množství lidí sužováno alergiemi na určité potraviny. V České republice trpí potravinovou alergií 5 až 8 % dětí a 3 % dospělých.
Alergické reakce jsou doprovázeny kožními problémy, očními záněty, trávicími nebo dýchacími obtížemi, v extrémním případě anafylaktickým šokem, způsobují častější výskyt dalších onemocnění, či celkové neprospívání a vychýlení imunity. Nepřiměřené reakce imunitního systému ovlivňují psychiku i celkovou kvalitu života.

Tato přednáška si pokládá následující otázky:

  • Ve kterých potravinách najdeme daný alergen?
  • U kterých potravin hrozí zkřížená alergie?
  • Jaká dietní opatření máme při potvrzené alergii dělat, abychom se vyhnuli alergické reakci?

Budeme se věnovat alergii na ořechy, sóju, ryby a dary moře, ovoce a zeleninu, mléko, vejce a mouku.

Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.

Zdroj: ÚZEI