Bezpečnost potravin

Potravinářské přídatné látky: nová výzva EFSA k poskytnutí dat

Vydáno: 3. 4. 2013
Autor: berankova1

Konečný termín pro poskytnutí dat je 31. 7. 2013.

Přehodnocení  potravinářských přídatných látek dává další podněty s novou výzvou k poskytnutí dat

Úřad EFSA nyní upřednostnil potravinářské přídatné látky, pro které jsou ještě požadovány vědecké údaje pro dokončení jejich přehodnocení v rámci posledního termínu stanoveného evropskou legislativou.

Úřad EFSA zahájil nový sběr dat a aktivně žádá členské státy a další zainteresované subjekty o dva typy dat pro celkem 51 potravinářských přídatných látek:  
– údaje z průmyslu o množství těchto přídatných látek, jejichž použití se uvádí u produktů;
– data odvozená z analýz, která indikují skutečnou hladinu těchto přídatných látek zjištěných v potravinách a nápojích –  od národních úřadů pro potraviny, výzkumných ústavů, akademií, z potravinářského průmyslu a dalších zainteresovaných subjektů.

Odevzdání dat zajistí, že Úřad EFSA bude moci provést hodnocení rizik těchto potravinářských přídatných látek, a tím podpořit manažery rizik EU (Evropská komise, Evropský parlament, členské státy) zodpovědné za regulaci jejich použití v potravinách.

Vědecký panel EFSA pro potravinářské přídatné látky a zdroje nutrientů přidávaných do potravin (Panel ANS) zařadil zbývající potravinářské přídatné látky do skupin podle dostupnosti vědeckých dat. Tato výzva EFSA pro sběr dat vymezuje prioritní seznam 15 potravinářských přídatných látek, pro které jsou data požadována do konce července, se záměrem přijmout  stanovisko do konce roku 2013. Konečný termín pro dalších 36 přídatných látek je listopad 2013, s výhledem na přijetí několika hodnocení v roce 2014, a dalších  v roce 2015,  kdy je poslední termín podle legislativy.

Podle  evropské legislativy je Úřad EFSA žádán, aby přehodnotil stovky potravinářských přídatných látek a jejich povolené použití  do konce roku 2020. Úřad EFSA také kontroluje některá z jeho  dřívějších  přehodnocení  určitých potravinářských barviv, protože expozice konzumentů těmito barvivy byla u některých skupin populace původně odhadnuta ( kvůli omezeným datům) vyšší  než je akceptovatelný denní příjem (ADI).

Zdroj:  http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130327.htm

Související informace:  Potravinářské přídatné látky

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):