Bezpečnost potravin

Potravinářská inspekce varuje před nebezpečným doplňkem stravy s vysokým obsahem amygdalinu

Vydáno: 9. 3. 2021
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v rámci kontroly internetového prodeje doplněk stravy s nadlimitní koncentrací látky amygdalin, která se v těle po požití metabolizuje na kyanovodík a kyanidy.

Jedná se o doplněk stravy ProfiVit Vitamín B17, 210 tobolek, výrobce: ProFivit s.r.o. (Slovenská republika). Inspektoři SZPI vzorek odebrali z e-shopu https://enerex-vitaminy.cz, který cílí zejména na české spotřebitele, informace o zboží poskytuje v českém jazyce, výrobek je možné koupit za české koruny. Provozovatelem e-shopu je společnost Kaituna s.r.o. se sídlem v České republice.

Laboratorní rozbor v doplňku stravy potvrdil v jedné doporučené denní dávce přítomnost látky amygdalin v množství 493 miligramů (mg), což odpovídá množství až 29 mg kyanovodíku po metabolizaci.  Dle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) se život ohrožující dávka kyanovodíku pohybuje v hodnotě 0,5 – 3,5 mg na 1 kg tělesné váhy, tj. u 70 kg vážícího člověka v intervalu 35 – 245 mg.

Vzhledem k tomu, že amygdalin není v tomto případě náhodnou kontaminující látkou, ale záměrně přidanou složkou, Potravinářská inspekce nařídila stažení z trhu všech šarží výrobku, nikoliv pouze hodnocené šarže.

SZPI důrazně varuje všechny spotřebitele před konzumací uvedeného doplňku stravy.

Potravinářská inspekce odeslala notifikaci do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF, čímž umožnila došetření a přijetí opatření v zemi původu potraviny.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
 
Zdroj: SZPI

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):