Irští vědci odhalili jak probiotika ovlivňují fyziologii buněk
Vydáno: 14. 10. 2011
Autor: Ing. Dana Nehasilová
Příjem rekombinantního probiotika dokázal u myší zvýšit hladinu CLA v tukové tkáni.
[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/Pisanova/bacteria Stutterstock.jpg]Irští vědci financovaní z EU objevili, že speciálně koncipovaná probiotika mohou modulovat fyziologii tukových buněk hostitele. Studie prezentovaná v časopise Microbiology je součástí projektu BIOCLA (Production of CLA-enriched dairy products by natural means), který byl v rámci 5. rámcového programu KBBE podpořen částkou ve výši 1,7 mil. €. Zjištění nabízejí nový pohled na to, jak by mohla specializovaná probiotika pomoci udržet na uzdě onemocnění a vést k novým léčebným metodám.
Experti z irského Alimentary Pharmabiotic Centre (APC) University College Cork a z Teagasc Moorepark Food Research Centre připravili jeden kmen Lactobacillus schopný produkovat molekuly CLA (konjugovaná linolová kyselina). U testovaných myší po požití tohoto bakteriálního kmene zjistili signifikantní změny ve složení tukové tkáně. Příjem živých baktérií tak může podle závěrů studie hrát kritickou roli v metabolismu vzdálených míst v těle.
Některé baktérie produkují řadu typů CLA. Podle vědců je jeden z typů zvaný t10, c12 CLA spojený se snížením tělesného tuku jak u lidí, tak i u zvířat. Tento konkrétní typ může také zpomalit růst rakovinných buněk v tlustém střevě, což může způsobit odumření nádoru. Ale jen některé druhy baktérií, jako Propionibacterium acnes (P. acnes, baktérie vyvolávající akné), produkují t10, c12 CLA.
Pro účely studie vědci přenesli gen kódující enzym z P. acnes do kmene Lactobacillus, který následně produkoval t10, c12 CLA. Podle expertů se kmeny Lactobacillus běžně vyskytují ve střevní mikroflóře a v probiotických výrobcích. Po příjmu rekombinantního probiotika došlo ke čtyřnásobnému zvýšení hladiny t10, c12 CLA v tukové tkáni myší. Zjištěné výsledky prokázaly, že mikroorganismy ve střevním traktu ovlivnily metabolismus hostitele, zejména složení jeho tukové tkáně.
Vědecký tým také zjistil, že by CLA produkovaná mikroorganismy mohla snížit životaschopnost rakovinných buněk tlustého střeva až o 92 %. Všechna zjištění demonstrovala, že střevní baktérie mohou modulovat činnost hostitelské buňky způsoby, které jsou prospěšné pro hostitele. Je možné, že pomocí mikroorganismů produkujících CLA bychom mohli být schopni udržet rakovinu v šachu. Je proto nutné dále zkoumat účinky CLA produkované baktériemi na lidský metabolismus, ale již tato dosavadní práce otevírá nové možnosti využití probiotik pro zlepšení lidského zdraví.
Alimentary Pharmabiotic Centre at University College Cork
Teagasc Moorepark Food Research Centre
Microbiology
BIOCLA project
Teagasc Moorepark Food Research Centre
Microbiology
BIOCLA project
Irish scientists discover how probiotics impact cell physiology
research*eu results suplement, 2011, č. 32, s. 9