Ingrovy dny 2023
Konference o jakosti potravin a potravinových surovin se koná 1. března 2023 na MENDELU.
XLIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin „Ingrovy dny 2023“
HLAVNÍ PROGRAM (aula MENDELU):
Program je průběžně aktualizován.
8:35 – 9:00 Prezence
9:00 – 9:15 Zahájení konference, přivítání účastníků, úvodní slovo
9:15 – 10:45 První blok vyžádaných přednášek
- Klanica M. (Státní zemědělská a potravinářská inspekce): Výsledky a aktuální problematika úředních kontrol potravin provedených SZPI v roce 2022
- Beneš P. (MZe ČR): Spolupráce s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin v roce 2023
- Pivoňka J. (VŠCHT v Praze, PK ČR): Udržitelná výroba masa a spotřeba masných výrobků
10:45 – 11:15 Diskuze a pauza na občerstvení
11:15 – 12:15 Druhý blok vyžádaných přednášek
- Gabrovská D. (PK ČR): Inovace a reformulace v bezlepkových pekařských a cereálních výrobcích
- Bárta J. (Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích): Zpracování výlisků olejnatých semen na bílkovinné mouky a koncentráty a jejich uplatnění v potravinářských výrobcích (Bárta J., Bártová V., Jarošová M., Bedrníček J., Lorenc F., Stupková A., Smetana P., Kadlec J.)
- Šťastník O. (MENDELU): Výživa člověka začíná již u výživy zvířat
- Hřivna L. (MENDELU): Výzkum a vývoj v oblasti výroby čokoládových cukrovinek (Hřivna L., Kouřilová V., Dufková R.)
12:15 – 12:30 Diskuze a pauza na občerstvení
12:30 – 13:30 Třetí blok vyžádaných přednášek
- Golian J. (SPU Nitra, Slovensko): Výživové údaje na obalech potravin a perspektiva označování Nutri-Score
- Baláš, J. (Chr.Hansen Czech Republic, s.r.o.): Novinky ve využití mikroorganismů v masném průmyslu
- Cwiková O. (MENDELU): Mikrobiota olivového oleje obohaceného ochucující složkou (Cwiková O., Kácalová T., Jarošová A., Franke G., Soumarová T.)
- Dorotíková K. (VETUNI Brno): Srovnání mikrobioty rostlinných analogů masa s masnými produkty (Dorotíková K., Dušková, M., Kameník J.)
13:30 – 13:40 Diskuze
13:45 Ukončení přednášek konference, ocenění nejlepšího posterového příspěvku, odchod na oběd (budova O – 1. patro).
14:30-15:00 Diskuze a prohlídka posterů.
15:00-18:00 Možnost prohlídky ústavu technologie potravin.
18:00-22:00 Společenské posezení pro registrované účastníky konference a pozvané hosty. Ochutnávka a prezentace vzorků potravin z Ústavu technologie potravin (AF) z jejich poloprovozů. Budova O (1. patro).
8:00 – 16:00 Vývěsková sdělení v chodbě před aulou
POSTEROVÁ SEKCE KONFERENCE (pozn. je zvoleno abecední pořadí podle prvního autora a afilace ve tvaru zkratky instituce)
- Čech M. et al. (SPU Nitra, Slovensko): Hmotnostné straty a senzorická kvalita mäsa kurčiat Ross 308 kŕmených s prídavkom červených hroznových výliskov odrody Alibernet (Čech M., Haščík P., Herc P., Čuboň J., Kročko M.)
- Demianová A. et al. (SPU Nitra, Slovensko): Porovnanie aromatického profilu Coffeaarabicaa Coffea robusta dopestovanej v Afrike (Demianová A., Bobková A., Poláková K., Bobko M., Jurčaga L., Belej Ľ., Mesárošová A.)
- Dračková E. et al. (MENDELU): Vliv pohlaví a technologie ustájení na barvu masa burgundského králíka (Dračková E., Sládek L., Žáková L., Filipčík R.)
- Ducková V. et al. (SPU Nitra, Slovensko): Mikrobiologická kvalita ochutených parených syrov od malých producentov (Ducková V., Brieniková Z., Kročko M., Tkáčová J.)
- Fikselová M. et al. (SPU Nitra, Slovensko): Vedlejší výrobní zbytky v inovovaných a zdravotně bezpečných potravinách pro fenylketonuriky a celiatiky (Fikselová M., Zelenajová A.M., Lukáčová S., Zeleňáková L., Golian J.)
- Hálová K. et al. (Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích): Experimentální porovnání nepřímých metod pro stanovení vybraných kvalitativních ukazatelů mléka (Hálová K., Samková E., Smutný L., Smutný D., Stehlík R., Climová N., Honesová S., Smetana P., Janoušková K., Bartoš P.)
- Herc P. et al. (SPU Nitra, Slovensko): Monitoring malondialdehydu a TVB-N v mäse pstruha dúhového (3,5kg) počas 2. mesiacov skladovania v mraziarenských podmienkach (Herc P., Čuboň J., Čech M., Haščík P., Jurčaga L., Bobko M., Mesárošová A., Kročko M.)
- Horna A. et al. (RADANAL): Evaluation of antioxidant activity of fruit using FIA-ECD and comparison of the effect of cultivation (ECO, IMP) (Horna A., Veselá K.)
- Janoušková K. et al. (Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích): Zvýšení mikrobiální stability a údržnosti masa pomocí antioxidantů z cibulových slupek a vliv tohoto ošetření na senzorické vlastnosti masa (Janoušková K., Jirotková D., Smetana P.)
- Jakabová S. et al. (SPU Nitra, Slovensko): Sledování obsahu histaminu a celkových biogenních aminů v kozích a ovčích zrajících sýrech (Jakabová S., Árvay J., Benešová L., Zajác P., Čapla J., Čurlej J., Golian J.)
- Joanidis P. et al. (SPU Nitra, Slovensko): Zmeny chuťového profilu údených pareníc využitím TDS metodiky (Joanidis P., Štefániková J., Vietoris V.)
- Jurčaga et al. (SPU Nitra, Slovensko): Vplyv prídavku extraktu rakytníka na senzorické vlastnosti Bratislavských párkov (Jurčaga L., Bobko M., Mesárošová A., Demianová A., Bobková A., Poláková K., Čech M., Herc P.)
- Kalhotka L. et al. (MENDELU): Mikrobiologická analýza tortill – změny v počtech vybraných skupin mikroorganismů v průběhu skladování (Kalhotka L., Saláková A., Kouřil P.)
- Kocandová A. et al. (MENDELU): Potenciál využití matcha v potravinářství (Kocandová A., Slováček J., Zemanová J.)
- Kolesárová A. et al. (SPU Nitra, Slovensko): Vplyv prídavku arónie čiernoplodej (Aroniamelanocarpa L.) na reologické vlastnosti pšeničnej múky (Kolesárová A., Bojňanská T., Solgajová M., Mendelová A., Zeleňáková L.)
- Kouřilová V. et al. (MENDELU): Čokoládové cukrovinky s alkoholovou náplní (Kouřilová V., Dufková R., Hřivna L., Franková M.)
- Králová M. et al. (VETUNI Brno): Diskriminační analýza salámů Poličan pomocí blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací (Králová M., Bartáková K., Ježek F., Zouharová A., Kameník J.)
- Kročko M. et al. (SPU Nitra, Slovensko): Kvalita fermentovaného mäsového výrobku po prídavku extraktu z Čiernych ríbezlí (Ribes nigrum) (Kročko M., Ducková V., Tkáčová J., Bobko M., Jurčaga L., Čech M., Herc P.)
- Lisinovičová M. et al. (Slovenská akadémia vied, Univerzita Komenského v Bratislave): Láskavec: Plodina budúcnosti (Lisinovičová M., Szabóová M., Hricová A.)
- Mačáková P. (VETUNI Brno): Označování mléka při uvádění na trh v České republice (Mačáková P.)
- Mareček J. et al. (SPU Nitra, Slovensko): Kvalita múky v závislosti od odrody ozimnej pšenice (Mareček J., Mendelová A., Solgajová M.)
- Mendelová A. et al. (SPU Nitra, Slovensko): Porovnanie vplyvu teplovzdušného a infračerveného sušenia na obsah antokyánových farbív v drobnom ovocí (Mendelová A., Mendel Ľ., Solgajová M., Kolesárová A., Mareček J.)
- Novotná T. et al. (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně): Ovlivnění texturních vlastností játrových paštik s přídavkem vybraných želatin (Novotná T., Gál R., Mokrejš P., Pavlačková J.)
- Novotná Kružíková K. (VETUNI Brno): Změny v nařízení vztahující se ke kontaminujícím látkám (Novotná Kružíková K.)
- Pleva B. et al. (VETUNI Brno): Využití Ramanovy spektroskopie pro rozlišení řepkových a jetelových medů (Pleva B., Pospiech M., Pečová M., Čaloudová J., Tremlová B.)
- Poláková K. et al. (SPU Nitra, Slovensko): Vplyv rôzneho geografického pôvodu na senzorický profil kávy Coffeaarabica(Poláková K., Bobková A, Demianová A, Jurčaga L., Bobko M., Mesárošová A., Bělej Ľ.)
- Rajninec M. et al. (Slovenská akademie věd, Slovensko): Hydrolytické enzýmy mäsožravých rastlín ako sľubné antifungálne agensi (Rajninec M., Libantová J.)
- Rejdlová A. et al. (UTB Zlín): Výroba a hodnocení nového typu nápoje na bázi kefíru vyrobeného z mrkvové šťávy a syrovátky (Rejdlová A., Míšková Z., Kůrová V., Salek R.N.)
- Řeháková J. et al. (SZU, Centrum zdraví, výživy a potravin, Brno): Srovnání výskytu vybraných analytů v rostlinných nápojích a kravském mléce (Řeháková J., Měřínská Z., Řehůřková I., Hornová J., Horáková K., Ruprich J.)
- Samková E. et al. (JČU v Českých Budějovicích): Porovnávání kvality mléka v české republice a ve vybraných zemích eu v letech 2016-2020 (Samková E., Honesová S., Pokorný M., Hasoňová L., Hálová K., Climová N., Hanuš O.)
- Slováček J. et al. (MENDELU): Jakostní parametry masného výrobku s masem volně žijící nutrie říční (Slováček J., Jůzl M., Nedomová Š., Seidlová A., Roztočilová A., Morávek Z., Mikulka O.)
- Solgajová M. et al. (SPU Nitra, Slovensko): Mlynárska a pekárska kvalita vybraných odrôd pšenice (Solgajová M., Kolesárová A., Mareček J., Mendelová A., Zeleňáková L.)
- Švec I. et al. (VŠCHT v Praze): Technologický parametr číslo poklesu a jeho možné alternativy (Švec I., Sluková M., Skřivan P.)
- Těšíková K. et al. (VETUNI Brno): Vliv nanočástic na texturální a antioxidační vlastnosti 3D tištěných čokoládových objektů (Těšíková K., Dordevic D., Zemancová J., Tremlová B.)
- Zábrodská B. (Agrovýzkum Rapotín s.r.o.): Senzorická analýza buvolího mléka a výrobků z něj (Zábrodská B.)
- Zeleňáková L. et al. (SPU Nitra, Slovensko): Profil mastných kyselín v zemiakových hranolčekoch fritovaných v repkovom oleji (Zeleňáková L., Gabašová M., Angelovič M., Gálik B., Fikselová M., Kolesárová, A.)
Děkujeme za podporu a umožnění všech sekcí konference:
Ministerstvo zemědělství – Odbor bezpečnosti potravin
- EFSA – KNOWLEDGE JUNCTION
Navštivte: www.bezpecnostpotravin.cz
Zdroj: MENDELU