Hlášení v systému RASFF: 9. týden 2019
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 9. týdnu 2019: 25. 2. – 3. 3. 2019 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
01/03/2019 |
Nizozemsko |
pyrrolizidinové alkaloidy (2459 µg/kg – ppb) v St. John’s wort (Hypericum perforatum) v tobolkách |
Nizozemsko |
01/03/2019 |
Nizozemsko |
Salmonella enterica ser. Enteritidis (ve 2 z 5 vzorků /25g) v chlazených kuřecích stehnech |
Polsko |
01/03/2019 |
Nizozemsko |
ochratoxin A (44 µg/kg – ppb) v sójových špalíčcích |
Indie, přes |
28/02/2019 |
Spojené království |
mléčná složka nedeklarovaná v čokoládových chipsech tmavých |
Spojené království |
28/02/2019 |
Spojené království |
hořčice nedeklarovaná v humusových chipsech teriyaki |
Spojené království |
27/02/2019 |
Německo |
cizí tělesa (stopky z jablek) v jablečném prášku (bio) určeném k výrobě müsli a sušenek pro malé děti |
Německo, surovina |
27/02/2019 |
Spojené království |
mléčná složka nedeklarovaná v čokoládových špalíčcích tmavých |
Spojené království |
27/02/2019 |
Dánsko |
ochratoxin A (7.8 µg/kg – ppb) v bezlepkových kukuřičných těstovinách, bio |
Rumunsko |
26/02/2019 |
Nizozemsko |
pyrrolizidinové alkaloidy (4695 µg/kg – ppb) v doplňku stravy s obsahem St John’s wort (Hypericum perforatum) |
Francie |
26/02/2019 |
Francie |
nedeklarované vlašské ořechy v uzeninách s vlašskými ořechy nesprávně označených jako uzeniny se sýrem Reblochon |
Francie |
26/02/2019 |
Švédsko |
stopy vajec v mražených masových kuličkách |
Švédsko |
26/02/2019 |
Rakousko |
olovo (6.525; 0.595; 0.71; 0.81 mg/kg – ppm) v chlazeném salámu z kamzíka |
Itálie |
25/02/2019 |
Spojené království |
možná přítomnost skla v mořské soli a pepři černém v mlýnku |
Německo |
|
|
Krmiva |
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.