Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 9. týden 2019

Vydáno: 8. 3. 2019
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 9. týdnu 2019: 25. 2. – 3. 3. 2019 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

    Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

01/03/2019

Nizozemsko

 pyrrolizidinové alkaloidy (2459 µg/kg – ppb) v St. John’s wort (Hypericum perforatum) v tobolkách

Nizozemsko

01/03/2019

Nizozemsko

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (ve 2 z 5 vzorků /25g) v chlazených kuřecích stehnech

Polsko

01/03/2019

Nizozemsko

 ochratoxin A (44 µg/kg – ppb) v sójových špalíčcích

Indie, přes
  Spojené království

28/02/2019

Spojené království

 mléčná složka nedeklarovaná v čokoládových chipsech tmavých

Spojené království

28/02/2019

Spojené království

 hořčice nedeklarovaná v humusových chipsech teriyaki

Spojené království

27/02/2019

Německo

 cizí tělesa (stopky z jablek) v jablečném prášku (bio) určeném k výrobě müsli a sušenek pro malé děti

Německo, surovina
  z Rakouska

27/02/2019

Spojené království

 mléčná složka nedeklarovaná v čokoládových špalíčcích tmavých

Spojené království

27/02/2019

Dánsko

 ochratoxin A (7.8 µg/kg – ppb) v bezlepkových kukuřičných těstovinách, bio

Rumunsko

26/02/2019

Nizozemsko

 pyrrolizidinové alkaloidy (4695 µg/kg – ppb) v doplňku stravy s obsahem St John’s wort (Hypericum perforatum)

Francie

26/02/2019

Francie

 nedeklarované vlašské ořechy v uzeninách s vlašskými ořechy nesprávně označených jako uzeniny se sýrem Reblochon

Francie

26/02/2019

Švédsko

 stopy vajec v mražených masových kuličkách

Švédsko

26/02/2019

Rakousko

 olovo (6.525; 0.595; 0.71; 0.81 mg/kg – ppm) v chlazeném salámu z kamzíka

Itálie

25/02/2019

Spojené království

 možná přítomnost skla v mořské soli a pepři černém v mlýnku

Německo

 

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.