Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 7. týden 2016

Vydáno: 22. 2. 2016
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 7. týdnu 2016: 15. 2. – 21. 2. 2016 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

19/02/2016

Rakousko

 částice kovu (< 1 cm) v hotových tortellinách

Rakousko

19/02/2016

Itálie

 příliš vysoké množství Escherichia coli (1300 MPN/100g) v chlazených slávkách (Mytilus galloprovincialis) (referenční číslo 2016.0193)

Španělsko

19/02/2016

Itálie

 příliš vysoké množství Escherichia coli (1300 MPN/100g) v chlazených slávkách (Mytilus galloprovincialis) (referenční číslo 2016.0192)

Španělsko

19/02/2016

Itálie

 rtuť (2.93 mg/kg – ppm) v mražených břišních částech mečouna (Xiphias gladius)

Španělsko

18/02/2016

Itálie

 rtuť (1.5 mg/kg – ppm) v chlazených břišních částech mečouna (Xiphias gladius)

Španělsko

17/02/2016

Francie

 Listeria monocytogenes (210 CFU/g) v mražené olivové focaccie s brie a oreganem

Portugalsko

15/02/2016

Itálie

 příliš vysoké množství Escherichia coli (1400 MPN/100g) v chlazených slávkách (Mytilus galloprovincialis)

Španělsko

15/02/2016

Dánsko

 nedeklarovaný siřičitan (5.3 až 15.6 mg/kg – ppm) v mraženém sladkém pečivu s jablečnou náplní

Dánsko

15/02/2016

Francie

 aflatoxiny (B1 = 1.8; celk. = 6.8 / B1 = 19.0; celk. = 32 / B1 = 13.8; celk. = 24 / B1 = 3.9; celk. = 7.3 µg/kg – ppb) v bio kaštanové mouce

Itálie

15/02/2016

Itálie

 příliš vysoké množství Escherichia coli (2200 MPN/100g) ve slávkách (Mytilus galloprovincialis)

Španělsko

 

 

Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

17/02/2016

Francie

 migrace melaminu (3.1 mg/l) z melaminových misek

Čína, přes Itálii

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.