Hlášení v systému RASFF: 46. týden 2016
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 46. týdnu 2016: 14. 11. – 20. 11. 2016 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
18/11/2016 |
Nizozemsko |
Escherichia coli produkující shiga toxin a Salmonella (přítomnost /25g) v čerstvé mátě |
Laos, přes Nizozemsko |
18/11/2016 |
Itálie |
rtuť (2.401 mg/kg – ppm) v mraženém žraloku (Dalatias Licha) |
Španělsko, přes Nizozemsko |
18/11/2016 |
Švýcarsko |
ochratoxin A (20 µg/kg – ppb) v sušených rozinkách |
Turecko, přes Francii |
18/11/2016 |
Spojené království |
nedeklarované arašídy (15900 mg/kg – ppm) v kokosovo- mandlovém másle |
Nizozemsko |
18/11/2016 |
Rakousko |
kousky kovu v zákusku |
Itálie |
18/11/2016 |
Nizozemsko |
Salmonella (přítomnost /25g) v pažitce |
Laos, přes Nizozemsko |
17/11/2016 |
Švýcarsko |
vysoký obsah jódu (4400 mg/kg – ppm) v sušených řasách |
Čína, přes Nizozemsko |
17/11/2016 |
Belgie |
příliš vysoký obsah lepku (79; 110 mg/kg – ppm) v mražené bezlepkové rybě obalené ve strouhance |
Belgie |
16/11/2016 |
Česká republika |
aflatoxiny(B1 = 11.8; celk. = 13.4 µg/kg – ppb) v arašídech neloupaných |
USA, přes Německo |
16/11/2016 |
Belgie |
aflatoxiny (B1 = 13.4; celk. = 15.3 µg/kg – ppb) v čokoládových pralinkách s pistáciemi |
Francie |
15/11/2016 |
Itálie |
příliš vysoký obsah lepku (40; 49 mg/kg – ppm) v bezlepkových rýžových chlebíčcích s bílou čokoládou |
Německo |
14/11/2016 |
Nizozemsko |
Salmonella (přítomnost /25g) v instantní směsi na palačinky |
Německo |
|
|
Krmiva |
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.