Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 44. týden 2018

Vydáno: 13. 11. 2018
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 44. týdnu 2018: 29. 10. – 4. 11. 2018 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

02/11/2018

 

Německo

 kadmium (1.22 mg/kg – ppm) v kakaovém prášku, bio

Rakousko, surovina z Peru

02/11/2018

Německo

 histamin (231 mg/kg – ppm) v sušených solených ančovičkách

Vietnam

02/11/2018

Spojené království

 stopy vajec (1.9 mg/kg – ppm) v oplatkách s  karamelovou a kakaovou krémovou náplní

Polsko

02/11/2018

Itálie

 Salmonella (ve 3 z 5 vzorků /25g) v mraženém mletém krůtím mase

Německo

02/11/2018

Slovinsko

 nikl (89 mg/kg – ppm) v doplňku stravy

Indie, přes Spojené království, baleno ve Slovinsku

02/11/2018

Německo

 příliš vysoký příjem vitaminu B6 (104 mg/den) z doplňku stravy

USA, přes Spojené království

02/11/2018

Nizozemsko

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v chlazeném vakuově baleném tatarském bifteku (Black Angus)

Irsko

31/10/2018

Belgie

 polycyklické aromatické uhlovodíky (221.6 µg/kg – ppb) v doplňku stravy

Belgie, surovina ze Spojeného království

31/10/2018

Česká republika

 histamin (579 mg/kg – ppm) v konzervované makrele ve slunečnicovém oleji

Maroko

31/10/2018

Belgie

 příliš vysoký příjem vitaminu E z doplňku stravy

Belgie, vyrobeno ve Švýcarsku

31/10/2018

Nizozemsko

 nedeklarované kešu ořechy v müsli

Německo

31/10/2018

Estonsko

 úlomky plastu v různých čokoládách

Litva

30/10/2018

Řecko

 chlorpyrifos (0.120 mg/kg – ppm) v rajčatech

Albánie

30/10/2018

Německo

 úlomky plastu (1 až 2.7 cm)  v lososovém salátu používaném k výrobě chlazených sushi výrobků

Německo

30/10/2018

Belgie

 stopy mléka (0.34 mg/kg – ppm) v doplňku stravy

Belgie

29/10/2018

Nizozemsko

 chybějící datum použitelnosti na chlazených salátech

Nizozemsko

29/10/2018

Itálie

 nedeklarovaná hořčice (3.9 mg/kg – ppm) v pohankových kroužcích taralli

Itálie

29/10/2018

Itálie

 nedeklarovaná hořčice (10 mg/kg – ppm) v krutonech s příchutí slaniny a pepře

Itálie

29/10/2018

Švýcarsko

 shiga toxin produkující Escherichia coli (stx1+; stx2+; aea+) a Staphylococcus aureus (47000 KTJ/g) a vysoké množství Escherichia coli (60000 KTJ/g) v měkkém sýru vyrobeném ze syrového mléka

Francie

29/10/2018

Slovinsko

 Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v mražené kachně

Maďarsko

 

 

                  Krmiva

 

02/11/2018

Nizozemsko

 dioxiny (6.671 pg WHO TEQ/g) v potahovaném chloridu vápenatém v krmné směsi

Belgie

31/10/2018

Belgie

 lolitrem B (2.9 mg/kg – ppm) v senu (jílek vytrvalý)

Francie

29/10/2018

Spojené království

 Salmonella enterica ser. Enteritidis v tekutých vejcích do krmiv pro domácí mazlíčky

Spojené království

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.