Hlášení v systému RASFF: 43. týden 2016
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 43. týdnu 2016: 24. 10. – 30. 10. 2016 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
28/10/2016 |
Itálie |
Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v chlazeném uzeném lososu |
Spojené království |
28/10/2016 |
Německo |
úlomky skla ve sklenici s rajčatovou šťávou |
Itálie |
28/10/2016 |
Německo |
nedeklarované lískové oříšky v mini štole s ovocem a marcipánem |
Německo |
28/10/2016 |
Německo |
aflatoxiny (B1 = 18.2; celk. = 22.2 µg/kg – ppb) v melounových jádrech (egusi) |
Nizozemsko |
28/10/2016 |
Norsko |
chlorpyrifos (0.037 mg/kg – ppm) a nepovolené látky carbendazim (0.81 mg/kg – ppm) a ethion (0.04 mg/kg – ppm) v rozinkách sultánkách |
Írán, přes Spojené království |
28/10/2016 |
Německo |
pyrrolizidinové alkaloidy (celk. = 454.9 µg/kg – ppb) v medu |
Mexiko |
27/10/2016 |
Nizozemsko |
nedeklarovaný siřičitan v mraženém mletém hovězím a vepřovém mase |
Nizozemsko |
27/10/2016 |
Francie |
úlomky skla ve sklenicích s paštikou (Corsican figatelli) |
Francie |
26/10/2016 |
Itálie |
Salmonella Münster (přítomnost /25g) a Salmonella Newport (přítomnost /25g) v mražených marinovaných syrových kuřecích křídlech |
Nizozemsko, přes Francii |
26/10/2016 |
Itálie |
Salmonella Newport (přítomnost /25g) v mražených marinovaných syrových kuřecích řízcích |
Nizozemsko, přes Francii |
26/10/2016 |
Spojené království |
ochratoxin A (29.9 µg/kg – ppb) v drceném chilli |
Spojené království |
26/10/2016 |
Belgie |
alimentární nákaza (Salmonella enteritidis) pocházející pravděpodobně ze slepičích vajec |
Polsko, přes Německo |
26/10/2016 |
Spojené království |
příliš nízká acidita (pH = 5 – potenciální růst Clostridium botulinum) paštiky |
Spojené království |
25/10/2016 |
Itálie |
kadmium (0.140 mg/kg – ppm) v mraženém žraloku (Centrophorus squamosus) |
Namibie |
24/10/2016 |
Česká republika |
chlorpyrifos (0.076 mg/kg – ppm) v jablkách |
Polsko |
24/10/2016 |
Rumunsko |
benzo(a)pyren (5.3 µg/kg – ppb) a polycyklické aromatické uhlovodíky (celk. PAH4: 29.4 µg/kg – ppb) v čokoládě |
Německo |
24/10/2016 |
Itálie |
rtuť (4.54 mg/kg – ppm) v chlazeném uzeném marlínu |
Španělsko |
24/10/2016 |
Itálie |
Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v chlazeném salátu s kapřími jikrami |
Rumunsko |
24/10/2016 |
Německo |
aflatoxiny (B1 = 2.5; celk. = 9.3 / B1 = 18.4; celk. = 22.1 µg/kg – ppb) v mandlích |
Španělsko |
|
|
Krmiva |
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.