Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 43. týden 2016

Vydáno: 11. 11. 2016
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 43. týdnu 2016: 24. 10. – 30. 10. 2016 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

28/10/2016

Itálie

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v chlazeném uzeném lososu

Spojené království

28/10/2016

Německo

 úlomky skla ve sklenici s rajčatovou šťávou

Itálie

28/10/2016

Německo

 nedeklarované lískové oříšky v mini štole s ovocem a marcipánem

Německo

28/10/2016

Německo

 aflatoxiny (B1 = 18.2; celk. = 22.2 µg/kg – ppb) v melounových jádrech (egusi)

Nizozemsko

28/10/2016

Norsko

 chlorpyrifos (0.037 mg/kg – ppm) a nepovolené látky carbendazim (0.81 mg/kg – ppm) a ethion (0.04 mg/kg – ppm) v rozinkách sultánkách

Írán, přes Spojené království

28/10/2016

Německo

 pyrrolizidinové alkaloidy (celk. = 454.9 µg/kg – ppb) v medu

Mexiko

27/10/2016

Nizozemsko

 nedeklarovaný siřičitan v mraženém mletém hovězím a vepřovém mase  

Nizozemsko

27/10/2016

Francie

 úlomky skla ve sklenicích s paštikou (Corsican figatelli)

Francie

26/10/2016

Itálie

 Salmonella Münster (přítomnost /25g) a Salmonella Newport (přítomnost /25g) v mražených marinovaných syrových kuřecích křídlech

Nizozemsko, přes Francii

26/10/2016

Itálie

 Salmonella Newport (přítomnost /25g) v mražených marinovaných syrových kuřecích řízcích

Nizozemsko, přes Francii

26/10/2016

Spojené království

 ochratoxin A (29.9 µg/kg – ppb) v drceném chilli

Spojené království

26/10/2016

Belgie

 alimentární nákaza (Salmonella enteritidis) pocházející pravděpodobně ze slepičích vajec

Polsko, přes Německo

26/10/2016

Spojené království

 příliš nízká acidita (pH = 5 – potenciální růst Clostridium botulinum) paštiky

Spojené království

25/10/2016

Itálie

 kadmium (0.140 mg/kg – ppm) v mraženém žraloku (Centrophorus squamosus)

Namibie

24/10/2016

Česká republika

 chlorpyrifos (0.076 mg/kg – ppm) v jablkách

Polsko

24/10/2016

Rumunsko

 benzo(a)pyren (5.3 µg/kg – ppb) a polycyklické aromatické uhlovodíky (celk. PAH4: 29.4 µg/kg – ppb) v čokoládě

Německo

24/10/2016

Itálie

 rtuť (4.54 mg/kg – ppm) v chlazeném uzeném marlínu

Španělsko

24/10/2016

Itálie

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v chlazeném salátu s kapřími jikrami

Rumunsko

24/10/2016

Německo

 aflatoxiny (B1 = 2.5; celk. = 9.3 / B1 = 18.4; celk. = 22.1 µg/kg – ppb) v mandlích

Španělsko

 

 

Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.