Hlášení v systému RASFF: 43. týden 2015
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 43. týdnu 2015: 19. 10. – 25. 10. 2015 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
23/10/2015 |
Francie |
histamin (692 mg/kg – ppm) v marinovaných ančovičkách s česnekem, citronem a kapary |
Maroko |
23/10/2015 |
Belgie |
dimethoát (0.26 mg/kg – ppm) v řapíkatém celeru |
Belgie |
23/10/2015 |
Německo |
Salmonella Hadar (přítomnost /25g) v sušených listech tykve Telfairia occidentalis |
Jižní Korea, přes Nizozemsko |
22/10/2015 |
Belgie |
aflatoxiny (B1 = 141; celk. = 163 / B1 = 183; celk. = 210 µg/kg – ppb) v arašídech |
Madagaskar |
22/10/2015 |
Německo |
Salmonella (přítomnost /25g) v mražených vařených loupaných slávkách |
Španělsko |
22/10/2015 |
Itálie |
nedeklarované arašídy ve směsi na pistáciový a čokoládový dort |
Itálie |
22/10/2015 |
Nizozemsko |
Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v strouhaném sýru |
Nizozemsko |
21/10/2015 |
Itálie |
aflatoxiny (B1 = 119; celk. = 145 / B1 = 11.3; celk. = 13.0 µg/kg – ppb) v mini biskvitech s 15% obsahem meruňkových jader |
Itálie |
21/10/2015 |
Malta |
ochratoxin A (1.4 µg/kg – ppb) v měkkých ovesných tyčinkách s černým rybízem |
Švýcarsko, přes Spojené království |
21/10/2015 |
Belgie |
rtuť (2.6 mg/kg – ppm) v mraženém mečounovi |
Španělsko |
21/10/2015 |
Belgie |
Salmonella enteritidis (přítomnost /25g) v chlazených kuřecích prsou |
Polsko |
20/10/2015 |
Francie |
Salmonella enteritidis (přítomnost /25g) v sýru reblochon ze syrového mléka |
Francie |
19/10/2015 |
Rakousko |
vysoký obsah jódu (55 mg/kg – ppm) v sušených řasách |
Čína, přes Itálii |
19/10/2015 |
Německo |
ethylkarbamát (4.2 mg/l) v ovocné brandy |
Německo |
|
|
Krmiva |
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.