Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 41. týden 2024

Vydáno: 21. 10. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 41. týdnu 2024: 7. 10. – 13. 10. 2024 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

DatumOhlásila zeměDůvod ohlášeníZemě původu výrobku
  Potraviny 
12/10/2024Nizozemsko laktóza v bezlaktózovém UHT mléku 
11/10/2024Německo mikrobiologická kontaminace v kojenecké voděNěmecko
11/10/2024Belgie Salmonella v drůbežím masePolsko
11/10/2024Francie detekce Listeria monocytogenes v lososu 
11/10/2024Nizozemsko kadmium v avokáduKolumbie
11/10/2024Francie ochratoxin A v měkkých fících, bioTurecko
11/10/2024Francie detekce S. Enteritidis ve vzorcích kůže z krku 
11/10/2024Švýcarsko Salmonella spp. v mleté cibuli, bioEgypt
10/10/2024Francie detekce Salmonella Typhimurium v kůžích z kuřecích krků 
10/10/2024Francie přítomnost E. coli STEC v sýru Valençay 
10/10/2024Polsko Listeria monocytogenes v uzeninách z vepřového masaPolsko
10/10/2024Kypr nepovolený oxid siřičitý v sušené kůře skořiceVietnam
10/10/2024Polsko Salmonella spp. v kuřecím mase a kuřecím kebabuPolsko
09/10/2024Maďarsko léčivá látka v doplňku stravyThajsko
09/10/2024Česká republika fosthiazát v celeru bulvovémPolsko
09/10/2024Nizozemsko kadmium v chilli papričkách RawitMaroko
09/10/2024Rakousko fosthiazát v okurkáchTurecko, přes Německo
08/10/2024Estonsko přítomnost Listeria monocytogenes v uzené klobáseLotyšsko
08/10/2024Nizozemsko zrna s obsahem lepku v bezlepkové pohankové mouce 
08/10/2024Lotyšsko rezidua pesticidu chlorpyrifos (0,033 ± 0,017 mg/kg – ppm) v paprikách zeleninových  
07/10/2024Polsko vysoké hladiny akrylamidu v sušenkáchRumunsko
07/10/2024Francie Salmonella ve slávkách 
07/10/2024Maďarsko léčivá složka v doplňku stravyČína, přes Slovensko
07/10/2024Maďarsko léčivá látka v doplňku stravyČína, přes Slovensko
07/10/2024Polsko vysoké hladiny akrylamidu v sušenkáchRumunsko
07/10/2024Itálie Salmonella v polotovaru z drůbežího masa 
07/10/2024Francie Salmonella v uzeninách 
07/10/2024Dánsko nedeklarovaný oxid siřičitý a další potravinářské přídatné látky v sušeném mangu 
  Krmiva 
11/10/2024Německo Salmonella spp. ve žvýkacích pochoutkách pro psyNěmecko
    Materiály přicházející do styku s potravinami 
    

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.