Hlášení v systému RASFF: 41. týden 2016
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 41. týdnu 2016: 10. 10. – 16. 10. 2016 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
14/10/2016 |
Německo |
kovové drátky (délka 1-3 cm, tloušťka přibližně 0,5 mm) ve snídaňových cereáliích pro děti |
Maďarsko |
14/10/2016 |
Itálie |
chlazené hovězí ze zvířat, u nichž nebyla dodržena stanovená ochranná lhůta po podání veterinárního léčivého přípravku (cefapirin) |
Itálie |
13/10/2016 |
Nizozemsko |
Salmonella typhimurium (přítomnost 1 z 5 /25g) v chlazených kuřatech |
Nizozemsko |
13/10/2016 |
Rakousko |
kousky kovu v konopné mouce |
Rakousko |
12/10/2016 |
Spojené království |
kousky kovu (úlomky) v medu |
Spojené království |
12/10/2016 |
Itálie |
Salmonella enteritidis fagotyp 6D (přítomnost /25g) v mražených kuchaných kachnách bez drůbků |
Maďarsko |
12/10/2016 |
Francie |
Escherichia coli produkující shiga toxin (O26:H11 stx1+ eae+) v mraženém mletém hovězím mase |
Francie |
10/10/2016 |
Německo |
polycyklické aromatické uhlovodíky (celk.= 148.1 µg/kg – ppb) v bobkovém listu |
Ukrajina |
10/10/2016 |
Dánsko |
nedeklarovaný siřičitan (530 mg/kg – ppm) v sušených meruňkách |
Turecko, přes Německo |
10/10/2016 |
Nizozemsko |
formetanát (0.088 mg/kg – ppm) v mangu |
Brazílie |
|
|
Krmiva |
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.