Hlášení v systému RASFF: 40. týden 2015
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 40. týdnu 2015: 28. 9. – 4. 10. 2015 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
02/10/2015 |
Maďarsko |
Salmonella (přítomnost /25g) v kmínu římském mletém |
Turecko, přes Spojené království |
02/10/2015 |
Švédsko |
stopy vajec (0,82 g/kg) v mraženém steaku z mletého hovězího masa a masových kuličkách |
Dánsko |
30/09/2015 |
Německo |
nebezpečí rozbití sklenic s neapolskou omáčkou |
Itálie |
30/09/2015 |
Švýcarsko |
Salmonella (přítomnost /25g) v mražených kuřecích špízech v marinádě |
Argentina |
29/09/2015 |
Belgie |
dimethoát (0.05 mg/kg – ppm) a fluazifop-P-butyl (0.79 mg/kg – ppm) v kapustě kadeřavé |
Belgie |
29/09/2015 |
Itálie |
norovirus (Gl, Gll) v živých ústřicích |
Francie |
29/09/2015 |
Německo |
nedeklarovaná hořčice (>13.5 mg/kg – ppm) v nakládaných okurkách ve sklenici |
Německo |
28/09/2015 |
Irsko |
nedeklarovaný gluten (lepek) a mléčná složka v bazalkovém pestu a nedostatečné označení (seznam složek neuveden v angličtině) |
Itálie, přes Spojené království |
28/09/2015 |
Francie |
Bacillus cereus (22000; 12000; 28000; 220000; 37000 CFU/g) v sušené houbě shiiitake |
Čína, přes Hongkong |
28/09/2015 |
Portugalsko |
Clostridium botulinum v klobásách |
Portugalsko |
|
|
Krmiva |
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.