Hlášení v systému RASFF: 31. týden 2016
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 31. týdnu 2016: 1. 8. – 7. 8. 2016 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
05/08/2016 |
Švýcarsko |
aflatoxiny (B1 = 89; celk. = 101 / B1 = 171; celk. = 190 / B1 = 46; celk. = 57.4 µg/kg – ppb) v pekanových ořechách |
USA |
05/08/2016 |
Nizozemsko |
Salmonella (přítomnost /25g) v tahini |
Sýrie |
05/08/2016 |
Francie |
Escherichia coli produkující shiga toxin (O26:H11; stx1 +; stx2 +; eae +) v mraženém mletém mase |
Irsko |
05/08/2016 |
Francie |
Listeria monocytogenes (<10 KTJ/g) v klobásách |
Francie |
04/08/2016 |
Spojené království |
cizí těleso (kousky gumy) v jogurtech |
Spojené království |
04/08/2016 |
Francie |
enteropatogenní Escherichia coli (O26:H11; stx1 -; stx2 -; eae +) v sýru ze syrového mléka |
Francie |
04/08/2016 |
Německo |
ochratoxin A (8.3 µg/kg – ppb) v hroznovém džusu |
Turecko |
03/08/2016 |
Belgie |
dimethoát (suma dimethoátu a omethoátu: 0.12 mg/kg – ppm) v mangu |
Vietnam |
03/08/2016 |
Polsko |
reziduální hladina doxycyklinu přesahující MRL (360; 1500 µg/kg – ppb) v různých chlazených nebo mražených výrobcích z vepřového masa |
Polsko |
03/08/2016 |
Španělsko |
histamin (>800 mg/kg – ppm) v chlazené pelamidě obecné (Sarda sarda) |
Maroko |
03/08/2016 |
Francie |
Salmonella (přítomnost /25g) v katalánském Fuetu |
Španělsko |
03/08/2016 |
Nizozemsko |
rtuť (1.3 mg/kg – ppm) v mražené pamakrele tmavé (máslové rybě) |
Nizozemsko |
03/08/2016 |
Itálie |
rtuť (1.33 mg/kg – ppm) v chlazeném mečounovi (Xiphias gladius) |
Španělsko |
02/08/2016 |
Německo |
Escherichia coli produkující shiga toxin (stx1+; O145 /25g) v mladé pšenici (wheatgrass) v tabletách, bio |
Německo |
02/08/2016 |
Spojené království |
úlomky plastu v chlazených smažených kuřecích nugetách |
Spojené království, surovina z Brazílie |
01/08/2016 |
Francie |
Salmonella (přítomnost /25g) v mražených marinovaných kuřecích křídlech |
Nizozemsko |
|
|
Krmiva |
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.