Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 3. týden 2018

Vydáno: 26. 1. 2018
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 3. týdnu 2018: 15. 1. – 21. 1. 2018 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

19/01/2018

Francie

 nepovolená látka yohimbin v doplňku stravy

USA, přes Polsko

19/01/2018

Irsko

 arsen (0.40 mg/kg – ppm) v rýžových chlebíčcích

Polsko

19/01/2018

Itálie

 norovirus (genoskupina GII /25g) v mražených borůvkách

Francie

19/01/2018

Dánsko

 malé kousky tvrdého plastu v chlazeném plátkovém sýru

Dánsko

18/01/2018

Německo

 migrace  cyclo-di-BADGE (2003 µg/kg – ppb) v konzervovaných šprotech v řepkovém oleji

Lotyšsko

18/01/2018

Spojené království

 nedeklarované arašídy v slunečnicových semenech s kořením

Čína

18/01/2018

Itálie

 norovirus (GII /g) v živých ústřicích (Crassostrea gigas)

Francie

17/01/2018

Německo

 stopy hořčice v mraženém drůbežím (kuřecím a krůtím) kebabu

Německo

15/01/2018

Slovinsko

 aflatoxiny (B1 = 29.5; celk. = 32.3 µg/kg – ppb) v sušených fících, bio

Turecko, přes Německo

15/01/2018

Francie

 Salmonella enterica ser. Typhimurium, monofázická varianta (1 ,4, [5], 12:i:-) (přítomnost /25g) v mražených kuřecích řízcích

Španělsko

             

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.