Hlášení v systému RASFF: 27. týden 2017
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 27. týdnu 2017: 3. 7. – 9. 7. 2017 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
07/07/2017 |
Nizozemsko |
chlorpyrifos (0.053 mg/kg – ppm) v jablkách |
Chile |
07/07/2017 |
Belgie |
Salmonella (přítomnost /25g) v masové pomazánce |
Belgie |
07/07/2017 |
Nizozemsko |
benzo(a)pyren (113.2 µg/kg – ppb) a polycyklické aromatické uhlovodíky (celk. PAH4: 359.9 µg/kg – ppb) v doplňku stravy |
Maďarsko |
07/07/2017 |
Itálie |
rtuť (2.06 mg/kg – ppm) v mražených filetech z hladkouna obecného (Mustelus mustelus) |
Portugalsko |
06/07/2017 |
Itálie |
rtuť (1.88 mg/kg – ppm) v mraženém mečounovi (Xiphias gladius) |
Spojené království, přes Španělsko |
06/07/2017 |
Francie |
Listeria monocytogenes (44000 KTJ/g) v sýru ze syrového kozího mléka |
Francie |
06/07/2017 |
Belgie |
vysoká hladina akrylamidu (4756.8; 2062.2 µg/kg – ppb) v biskvitech s jablečnou příchutí |
Belgie |
06/07/2017 |
Německo |
nebezpečí zadušení v důsledku konzumace tvrdých bonbonů s kyselým práškem |
Nizozemsko |
06/07/2017 |
Nizozemsko |
nedeklarovaná vejce v pistáciové zmrzlině |
Belgie |
06/07/2017 |
Belgie |
Listeria monocytogenes (<10 KTJ/g) v paté |
Belgie |
06/07/2017 |
Francie |
příliš vysoké množství Escherichia coli (4600; 930; 2400; 11000; 240; 13000 ; 54000; 2300 MPN/100g) v živých slávkách |
Francie |
06/07/2017 |
Francie |
Salmonella (přítomnost /25g) v mraženém mletém mase |
Španělsko |
06/07/2017 |
Irsko |
Salmonella (přítomnost /25g) v mražených solených kuřecích prsou |
Brazílie, přes Nizozemsko |
05/07/2017 |
Belgie |
aflatoxiny (B1 = 3.8 µg/kg – ppb) v rýži basmati |
zpracováno v Belgii, surovina z Pákistánu |
05/07/2017 |
Itálie |
rtuť (2 mg/kg – ppm) v mražených hřbetech z marlína indického (Makaira indica) |
Indonésie |
05/07/2017 |
Nizozemsko |
shiga toxin produkující Escherichia coli (stx1+; stx2+ /25g) v chlazených jehněčích kotletách |
Nizozemsko |
05/07/2017 |
Německo |
olovo (mezi 0.48 a 0.64 mg/kg – ppm) v mražené vařené krájené chobotnici |
Čína |
04/07/2017 |
Belgie |
Salmonella (přítomnost /25g) v pražených solených pistáciích |
Lucembursko |
04/07/2017 |
Maďarsko |
cizí těleso (kousek dřeva – 2 cm) v obilovinách |
Belgie |
04/07/2017 |
Německo |
aflatoxiny (B1 = 14.1; celk. = 16.9 µg/kg – ppb) v pistáciové pastě na přípravu zmrzliny a cukrovinek |
vyrobeno v Německu, surovina z Itálie |
03/07/2017 |
Itálie |
alimentární nákaza způsobená histaminem (až 1860 mg/kg – ppm) v mražených vakuově balených hřbetech z tuňáka žlutoploutvého (Thunnus albacares) |
Španělsko |
03/07/2017 |
Portugalsko |
patulin (86 µg/kg – ppb) v multiovocném nektaru |
Španělsko |
|
|
Krmiva |
|
05/07/2017 |
Rakousko |
Salmonella enterica ser. Derby (přítomnost /25g) a příliš vysoké množství Enterobacteriaceae (54000 KTJ/g) ve žvýkačkách pro psy |
Polsko, přes Německo |
04/07/2017 |
Německo |
příliš vysoký obsah semen ambrózie (Ambrosia spp.) (293 mg/kg – ppm) v krmivu pro ptáky |
Polsko |
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.