Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 26. týden 2016

Vydáno: 8. 7. 2016
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 26. týdnu 2016: 27. 6. – 3. 7. 2016 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

01/07/2016

Itálie

 kadmium (1.81 mg/kg – ppm) v mražené chobotnici v celku (Octopus membranaceus)

Vietnam, přes Nizozemsko

01/07/2016

Itálie

 příliš vysoké množství Escherichia coli (330 MPN/100g) v živých slávkách

Itálie

01/07/2016

Německo

 přítomnost arašídů v sýrové pomazánce s chilli

Řecko

01/07/2016

Francie

 nepovolený siřičitan (2202 mg/kg – ppm) v sušených meruňkách

Turecko, přes Německo

01/07/2016

Švýcarsko

 ochratoxin A (417 µg/kg – ppb) a nedeklarované stromové ořechy (>1000 mg/kg – ppm) v práškovém chilli

Peru, přes Španělsko

01/07/2016

Německo

 nepovolená látka tetrahydrocannabinol (THC) (3200 µg/kg – ppb) v doplňku stravy

Rakousko

30/06/2016

Slovinsko

 olovo (11 mg/kg – ppm) v doplňku stravy (prášek z Rhodiola rosea, bio)

Spojené království

30/06/2016

Itálie

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v chlazeném salátu s jikrami kapra/sledě s cibulí nebo uzenou rybou

Rumunsko

30/06/2016

Itálie

 rtuť (1.85 mg/kg – ppm) v chlazeném vakuově baleném mečounovi (Xiphias gladius)

Španělsko

30/06/2016

Finsko

 ochratoxin A (32.4 µg/kg – ppb) v rozinkách sultánkách, bio

Austrálie, přes Dánsko

30/06/2016

Itálie

 Listeria monocytogenes (6700; 8300; 8600; 7200; 6700 KTJ/g) v salámu

Itálie

30/06/2016

Německo

 vysoká úroveň kyselosti (kyselina citronová: 16.6 g/100g) v tuhém karamelu s jablečnou příchutí a kyselým lízacím práškem

Čína

30/06/2016

Rakousko

 flonicamid (1.145 mg/kg – ppm) v rajčatech

Polsko

30/06/2016

Itálie

 histamin (392; 466; 2324 mg/kg – ppm) v mražených plátcích tuňáka žlutoploutvého (Thunnus albacares)

Španělsko

29/06/2016

Německo

 Escherichia coli produkující shiga toxin (stx1+ eae+ O157-) v kozím sýru

Francie

29/06/2016

Nizozemsko

 možná přítomnost tetrodotoxinu v živých ústřicích

Nizozemsko

29/06/2016

Litva

 benzo(a)pyren (2.7 µg/kg – ppb) a polycyklické aromatické uhlovodíky (14.29 µg/kg – ppb) v slanině uzené za studena

Litva

29/06/2016

Bulharsko

 chlorpyrifos (0.258 mg/kg – ppm)v mražené brokolici

Polsko

29/06/2016

Spojené království

 nedeklarovaná vejce v chlazených tuňákových karbanátcích

Spojené království

29/06/2016

Francie

 příliš vysoké množství Escherichia coli (940 MPN/100g) v ústřicích

Francie

28/06/2016

Belgie

 úlomky plastu (0.5-1 cm) v čokoládových tyčinkách

Belgie

27/06/2016

Francie

 histamin (880 mg/kg – ppm) v mraženém tuňákovi

Kapverdy, přes Španělsko

27/06/2016

Belgie

 aflatoxiny (B1 = 46.9; celk. = 48.4 µg/kg – ppb) v pistáciových oříšcích

Írán, přes Německo

 

 

Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.