Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 24. týden 2017

Vydáno: 4. 7. 2017
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 24. týdnu 2017: 12. 6. – 18. 6. 2017 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

16/06/2017

Itálie

 rtuť (1.85 mg/kg – ppm) v mraženém žraloku modrém

Španělsko

16/06/2017

Itálie

 rtuť (1.2 mg/kg – ppm) v chlazeném hladkounu obecném (Mustelus Mustelus)

Francie

16/06/2017

Itálie

 rtuť (1.43 mg/kg – ppm) v mraženém žraloku modrém

Španělsko

15/06/2017

Chorvatsko

 alimentární nákaza způsobená histaminem (444 mg/kg – ppm) v rozmražených filetech z tuňáka žlutoploutvého (Thunnus albacares)

Španělsko

15/06/2017

Spojené království

 nedeklarovaná mléčná složka v kuřecím bujónu v prášku

Německo, přes Francii

15/06/2017

Itálie

 přítomnost sóji v pšeničné mouce

Itálie

15/06/2017

Francie

 příliš vysoké množství  Escherichia coli (300; 370; 630 MPN/100g) v živých ústřicích

Francie

15/06/2017

Spojené království

 nesprávné datum použitelnosti chlazeného uzeného lososa

Polsko

15/06/2017

Slovinsko

 polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH4: 3.3 µg/kg – ppb) v oleji z konopných semen, bio

Spojené království

14/06/2017

Itálie

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) a Salmonella enterica ser. Infantis (přítomnost /25g) v mraženém kuřecím strojně odděleném mase

Polsko

14/06/2017

Rakousko

 shiga toxin produkující Escherichia coli (O133:H21; stx1+; stx2+; /25g) v mraženém mletém hovězím mase

Maďarsko

14/06/2017

Norsko

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) ve vejcích (třídy A)

Polsko

14/06/2017

Dánsko

 kousky kovu v sýru tofu, bio

Bulharsko

14/06/2017

Německo

 pyrrolizidinové alkaloidy (500 µg/kg – ppb) v pylu

Španělsko

13/06/2017

Česká republika

 Salmonella enterica ser. Montevideo (v 1 z 5 vzorků /25g) v mražených solených půlkách kuřecích prsou

Brazílie, přes Německo

13/06/2017

Nizozemsko

 nepovolená látka yohimbin v doplňku stravy

Kanada

12/06/2017

Belgie

 aflatoxiny (B1 = 34; celk. = 39 µg/kg – ppb) v pražených solených pistáciích

Francie

12/06/2017

Belgie

 aflatoxiny (B1 = 3125; celk. = 3232 µg/kg – ppb) v arašídech

Mali

12/06/2017

Belgie

 perchlorát (4.1 mg/kg – ppm) v kukuřičném salátu

Belgie

12/06/2017

Česká republika

 norovirus (přítomnost /100g) v cherry rajčatech

Nizozemsko

             

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.