Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 24. týden 2015

Vydáno: 16. 6. 2015
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 24. týdnu 2015: 8. 6. – 14. 6. 2015 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

    Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

Potraviny

 

12/06/2015

Česká republika

 nepovolená látka progesteron (2.56 mg/kg – ppm) a androstenedion (3.02 mg/kg – ppm) v potravním doplňku

Indie, přes Lotyšsko

12/06/2015

Španělsko

 rtuť (1.437 mg/kg – ppm) v mraženém mečounovi

Čína, přes Portugalsko

12/06/2015

Itálie

 Listeria monocytogenes (přítomnost CFU/g) v chlazeném uzeném lososu

Dánsko

12/06/2015

Německo

 úlomky kovu (1<–> 7 mm) a nečistoty v kostkách sušených bio meruněk

Spojené království, přes Nizozemsko

11/06/2015

Německo

 částečky kovu ve strouhaném sýru

Německo

11/06/2015

Německo

 vysoký obsah jódu (2423 mg/kg – ppm) v sušených mořských řasách

Japonsko

11/06/2015

Francie

 Listeria monocytogenes (<10 CFU/g) v sýru ze syrového mléka

Francie

11/06/2015

Belgie

 aflatoxiny (B1 = 23.1; celk. = 27.1 / B1 = 11.5; celk. = 12.5 µg/kg – ppb) v para ořechách

Bolívie

11/06/2015

Německo

 úlomky plastu v tyčince z mléčné čokolády s celými lískovými ořechy

Polsko

10/06/2015

Německo

 úlomky kovu v bio datlích

Nizozemsko

10/06/2015

Lucembursko

 fumonisiny (6738.8; 10500 µg/kg – ppb) v kukuřičné mouce

Portugalsko

10/06/2015

Spojené království

 stopy glutenu (přítomnost) v čokoládových dortech (brownie cake)

Spojené království

10/06/2015

Nizozemsko

 Bacillus cereus a Salmonella spp. v houbě Jidášovo ucho

Vietnam, přes Nizozemsko

10/06/2015

Polsko

 ochratoxin A (19.3 µg/kg – ppb) v rozinkách

Turecko, baleno v Polsku

09/06/2015

Estonsko

 benzo(a)pyren (2.7 μg/kg – ppb) a polycyklické aromatické uhlovodíky (celk. PAH4: 15.8 μg/kg – ppb) v chlazené slanině

Lotyšsko

09/06/2015

Švédsko

 nedeklarovaná mléčná složka ve směsi bruselských vaflí

Belgie

09/06/2015

Finsko

 olovo (3.9; 2.1 mg/kg – ppm) v sušené drcené kopřivě a sušeném mletém zázvoru

Španělsko

08/06/2015

Německo

 Salmonella spp. (přítomnost /25g) ve stravě určené k enterální výživě dětí

Nizozemsko

08/06/2015

Irsko

 Listeria spp. a Salmonella enteritidis (přítomnost /25g) v mražených vykostěných filetech z kuřecích prsou bez kůže  

Ukrajina, přes Nizozemsko

08/06/2015

Itálie

 rtuť (1.55 mg/kg – ppm) v chlazených vakuově balených filetech z mečouna (Xiphias gladius)

Španělsko

08/06/2015

Itálie

 rtuť (1.7 mg/kg – ppm) v mečounovi (Xiphias gladius)

Španělsko

 

 

Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.