Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 22. týden 2017

Vydáno: 9. 6. 2017
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 22. týdnu 2017: 29. 5. – 4. 6. 2017 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

02/06/2017

Slovinsko

 aflatoxiny (B1 = 5.2; celk. = 5.6 µg/kg – ppb) v rýži basmati

Pákistán, přes Itálii

02/06/2017

Nizozemsko

 rtuť (1.8 mg/kg – ppm) v mraženém mečounovi (Xiphias gladius)

Vietnam

02/06/2017

Belgie

 shiga toxin produkující Escherichia coli (stx+, eae+ /25g) v sýru ze syrového kravského mléka

Belgie

02/06/2017

Maďarsko

 Salmonella enterica ser. Heidelberg (přítomnost /25g) v mražených solených kuřecích prsou

Brazílie, přes Německo

01/06/2017

Spojené království

 nedeklarovaná mléčná složka a ječmen v chlazených koktejlových párcích z náhražky masa „quorn“

Spojené království

01/06/2017

Francie

 Salmonella (přítomnost /25g) v chlazeném kuřecím mase krájeném na kostky

Francie

01/06/2017

Itálie

 rtuť (1.4 mg/kg – ppm) v mraženém mečounovi

Španělsko

31/05/2017

Nizozemsko

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v konzervovaných lanýžích a sýru s lanýži

Itálie a Nizozemsko

31/05/2017

Chorvatsko

 kovové drátky ve 4 příchutích zmrzliny

Slovinsko

31/05/2017

Německo

 želé dort s nevhodným obalem (ostré kousky plastu k připevnění ovocného želé))

Španělsko

30/05/2017

Itálie

 alimentární nákaza způsobená histaminem v rozmražených vakuově balených plátcích tuňáka žlutoploutvého (Thunnus albacares)

Itálie, surovina z Ekvádoru, přes Španělsko

30/05/2017

Rakousko

 3-monochlor-1,2-propandiol (3-MCPD) (3-MCPD + 3-MCPD ester vyjádřený jako 3-MCPD: 0.318 mg/kg – ppm) v kojenecké výživě

Německo, přes Slovinsko

30/05/2017

Rakousko

 3-monochlor-1,2-propandiol (3-MCPD) (3-MCPD ester vyjádřený jako 3-MCPD: 0.421 mg/kg – ppm) v kojenecké výživě

Francie, přes Švýcarsko a Slovinsko

30/05/2017

Nizozemsko

 methomyl (0.096 mg/kg – ppm) v granátových jablkách

Jihoafrická republika

30/05/2017

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 86; celk. = 97 µg/kg – ppb) v pistáciových jádrech

Írán, přes Německo

30/05/2017

Irsko

 nedeklarované makadamové ořechy v sušených brusinkách

Irsko

30/05/2017

Francie

 nesprávná výroba (nestabilní pH) máslové dýně (bio) s makaróny a sýrem

Francie

29/05/2017

Francie

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích řízcích

Polsko

29/05/2017

Dánsko

 T-2 toxin a HT-2 toxin (1400 µg/kg – ppb) v ovesné mouce, bio

Polsko

29/05/2017

Francie

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích řízcích

Polsko

             

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

02/06/2017

Dánsko

 nebezpečí poranění úst po použití shakeru

Dánsko

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.