Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 20. týden 2023

Vydáno: 26. 5. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 20. týdnu 2023: 15. 5. – 21. 5. 2023 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

DatumOhlásila zeměDůvod ohlášeníZemě původu výrobku
  Potraviny 
19/05/2023Německo vysoký obsah jódu v pražených mořských řasách NoriČína, přes Německo
19/05/2023Česká republika olovo v zeleném jílu Česká republika, surovina z Francie
19/05/2023Španělsko přítomnost bakterií Salmonella a E. coli v mlžích venuškách filipínských (Venerupis philippinarum)Portugalsko
17/05/2023Německo tetrahydrokanabinol (THC) a nepovolená složka nové potraviny kanabidiol (CBD) v CBD olejiŠvýcarsko
17/05/2023Rakousko nedeklarovaný obsah arašídů v mandlové kaši 
17/05/2023Nizozemsko Campylobacter v salámu Besos FuetŠpanělsko
17/05/2023Itálie E. coli (více než 230 MPN) v mlžích Chamelea gallina pocházejících z oblasti produkce a sběru typu A 
17/05/2023Polsko Salmonella Enteritidis v chlazených/mražených drůbežích dílechPolsko
17/05/2023Polsko Salmonella Derby v kuřecích čtvrtkáchPolsko
17/05/2023Německo chybějící označení alergenní složky oxidu siřičitého ve vinných listech v nálevuTurecko
17/05/2023Česká republika Salmonella enterica ser.Enteritidis v mraženém kuřecím stehenním mase 
17/05/2023Finsko nedeklarovaný alergen (mléčný protein) v chlebovém snackuEstonsko
17/05/2023Nizozemsko ethylenoxid v kajenském pepřiTurecko
16/05/2023Francie Listeria monocytogenes v sýru z pasterovaného ovčího mlékaFrancie
16/05/2023Německo chlorpyrifos v mražených růžičkách brokolicePolsko
15/05/2023Francie detekce příliš vysokého obsahu kyanovodíku ve lněném semínku zlatém, bio 
15/05/2023Francie detekce Salmonella Typhimurium v mražených výrobcích z krůtích stehen 
15/05/2023Itálie rtuť v mražených steacích z mečounaPortugalsko
15/05/2023Slovensko překročený obsah histaminu ve steacích z tuňáka 
  Krmiva 
    
    Materiály přicházející do styku s potravinami 
    

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.