Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 19. týden 2016

Vydáno: 1. 6. 2016
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 19. týdnu 2016: 9. 5. – 15. 5. 2016 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

13/05/2016

Česká republika

 stopy arašídů (72.7 mg/kg – ppm) v oplatkách plněných kakaovým krémem

Turecko, přes Slovensko

13/05/2016

Německo

 vysoký obsah olova (19.1 mg/kg – ppm) v doplňku stravy

Nizozemsko

13/05/2016

Švédsko

 chlorpyrifos (0.16 mg/kg – ppm) v mrkvi

Itálie

12/05/2016

Francie

 Listeria monocytogenes (<10 CFU/g) v trvanlivém salámu z vepřového masa

Španělsko

12/05/2016

Německo

 fumonisiny (1122<->1787 µg/kg – ppb) v bezlepkové strouhance

Česká republika

12/05/2016

Švédsko

 skleněné úlomky ve sklenicích s olivami bez pecek

Španělsko

12/05/2016

Španělsko

 nedeklarovaná hořčice v mražené obalované tresce vykostěné a bez kůže

Spojené království

12/05/2016

Německo

 vysoký obsah kyanidu (50.2; 146.9 (v mandlích) mg/kg – ppm) v sušených brusinkách organického původu a slazených loupaných mandlích

Rakousko

11/05/2016

Dánsko

 Campylobacter spp. (přítomnost /25g) v čerstvé rukole

Itálie

10/05/2016

Spojené království

 Listeria monocytogenes v mražené zeleninové směsi organického původu

USA

10/05/2016

Estonsko

 ochratoxin A (46.49 µg/kg – ppb) v rozinkách hnědých

Uzbekistán, přes Lotyšsko

10/05/2016

Slovensko

 stopy sóji (3.8 mg/kg – ppm) v mražených knedlíčcích z drůbežích jater

Česká republika

10/05/2016

Francie

 Salmonella (přítomnost /25g) v drůbežích klobásách

Francie

09/05/2016

Rumunsko

 Salmonella typhimurium (přítomnost /25g) v mražených kuřecích řízcích

Polsko, vyrobeno v Rumunsku

 

 

Krmiva

 

12/05/2016

Spojené království

 příliš vysoký obsah železa v krmivu pro kočky

Francie

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

10/05/2016

Finsko

 plastové úlomky (vlákna) v teflonové podložce na grilování

Čína

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.