Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2017

Vydáno: 5. 5. 2017
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 17. týdnu 2017: 24. 4. – 30. 4. 2017 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

28/04/2017

Česká republika

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) v mražených půlkách kuřecích prsou

Brazílie, přes Nizozemsko

28/04/2017

Česká republika

 Salmonella (přítomnost /25g) v mražených solených půlkách kuřecích prsou

Brazílie, expedováno z Nizozemska

27/04/2017

Spojené království

 cizí těleso (měřič teploty) v smoothie

Spojené království

27/04/2017

Itálie

 shiga toxin produkující Escherichia coli (přítomnost /25g) v chlazeném jehněčím mase

Spojené království

27/04/2017

Itálie

 norovirus (přítomnost) v chlazených ústřicích (Crassostrea gigas)

Francie

27/04/2017

Francie

 Listeria monocytogenes (240 KTJ/g) v chlazeném uzeném platýsu

Francie

27/04/2017

Belgie

 kadmium (0.32 mg/kg – ppm) v mraženém špenátu

Nizozemsko

26/04/2017

Francie

 Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v chlazených jatečně upravených tělech kuřat

Francie

26/04/2257

Francie

 norovirus (GGI /25g) v mražených jahodách

Francie, surovina z Polska

26/04/2017

Belgie

 shiga toxin produkující Escherichia coli (stx1+, stx2+, eae+ /25g) v chlazených hovězích plicích a jícnech

Belgie

25/04/2017

Švédsko

 Salmonella (přítomnost /25g) v mražených solených kuřecích prsních řízcích

Thajsko, přes Nizozemsko

25/04/2017

Francie

 aflatoxiny (B1 = 596; celk. = 873 µg/kg – ppb) v pražených solených pistáciích, bio

Španělsko

24/04/2017

Itálie

 rtuť (1.39 mg/kg – ppm) v mražených hřbetech mečouna (Xiphias gladius)

Španělsko

             

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.