Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2016
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 17. týdnu 2016: 25. 4. – 1. 5. 2016 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
29/04/2016 |
Německo |
Escherichia coli produkující shiga toxin (stx1+ /25g) v sýru Roquefort |
Francie |
29/04/2016 |
Spojené království |
podezření na Listeria monocytogenes v sýru ze syrového mléka |
Francie |
29/04/2016 |
Německo |
úlomky skla (1×0,5×0,2 cm) v mražené bagetě s česnekovým máslem |
Německo |
29/04/2016 |
Švédsko |
tebukonazol (0.72 mg/kg – ppm) v nektarinkách |
Chile, přes Nizozemsko |
29/04/2016 |
Německo |
aflatoxiny (B1 = 61.7; celk. = 69.5 µg/kg – ppb) v pražených melounových semenech |
Turecko |
29/04/2016 |
Maďarsko |
ochratoxin A (0.99 µg/kg – ppb) v kaši s ovocným mlékem |
Portugalsko |
29/04/2016 |
Francie |
norovirus (přítomnost) v malinové omáčce |
Belgie |
29/04/2016 |
Itálie |
Salmonella (přítomnost /25g) v mraženém rizotu |
Portugalsko, surovina ze Španělska |
29/04/2016 |
Francie |
Salmonella typhimurium (4, [5], 12:i /25g) v mražených krůtích řízcích |
Španělsko |
28/04/2016 |
Nizozemsko |
ethephon (2 mg/kg – ppm) v rajčatech |
Španělsko |
28/04/2016 |
Nizozemsko |
aflatoxiny (B1 = 30; celk. = 32 µg/kg – ppb) v pistáciových oříšcích |
Nizozemsko |
28/04/2016 |
Dánsko |
Salmonella typhimurium (detekována ve 3 z 10 vzorků /25g) ve vepřové pečeni libové, bez kosti |
Španělsko |
28/04/2016 |
Nizozemsko |
ethephon (1.5 mg/kg – ppm) v rajčatech |
Španělsko |
27/04/2016 |
Belgie |
nedeklarovaná mléčná složka (9 mg/kg – ppm) v čokoládových bonbonech s tekutou náplní |
Belgie |
27/04/2016 |
Francie |
Listeria monocytogenes (11000 CFU/g) v sýru ze syrového mléka „Camembert de Normandie“ |
|
27/04/2016 |
Lotyšsko |
nedeklarovaný siřičitan (572 mg/kg – ppm) v rozinkách |
Uzbekistán |
26/04/2016 |
Nizozemsko |
Escherichia coli produkující shiga toxin v mražených klokaních steacích |
Belgie a Austrálie |
26/04/2016 |
Polsko |
siřičitany redukující klostridia (0.28 CFU/ml) v přírodní minerální vodě |
Polsko |
26/04/2016 |
Francie |
rtuť (2.9 mg/kg – ppm) v mražených steacích z mečouna |
Španělsko |
26/04/2016 |
Francie |
Salmonella enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích řízcích |
Litva |
|
|
Krmiva |
|
28/04/2016 |
Německo |
Salmonella (přítomnost /25g) a příliš vysoké množství enterobakterií (700; 1300; 1100 CFU/g) v psích žvýkačkách |
Turecko |
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
26/04/2016 |
Česká republika |
migrace primárních aromatických aminů (mezi 0.03 a 0.04 mg/kg – ppm) z černých nylonových lžic na špagety |
Čína |
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.