Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 16. týden 2016

Vydáno: 5. 5. 2016
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 16. týdnu 2016: 18. 4. – 24. 4. 2016 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

22/04/2016

Řecko

 kousky kovu v croissantu s kakaovou náplní

Polsko

22/04/2016

Francie

 nedeklarovaná hořčice v selečí pleci

Francie

22/04/2016

Francie

 nebezpečí předávkování kyselinou nikotinovou (1.372 g/100g) při konzumaci doplňku stravy

Maďarsko

22/04/2016

Itálie

 rtuť (1.9 mg/kg – ppm) v mraženém mečounovi (Xiphias gladius)

Španělsko

21/04/2016

Švédsko

 podezření na alimentární nákazu (Salmonella Typhimurium) způsobenou bakterií Salmonella v mraženém salámu v celku

Polsko

21/04/2016

Francie

 Listeria monocytogenes (8000 CFU/g) v sušených plátcích vepřového masa

Itálie

21/04/2016

Nizozemsko

 výskyt mikrosporidií (přítomnost parazitického prvoka Giardia) v jahodách

Španělsko

21/04/2016

Německo

 úlomky skla (2.9 cm) v mandarinkové a pomerančové ovocné pomazánce

Dánsko

21/04/2016

Itálie

 Salmonella Saphra (přítomnost /25g) v pepři černém mletém

Itálie

21/04/2016

Dánsko

 nedeklarovaný siřičitan (1740 mg/kg – ppm) v sušených meruňkách

Turecko, přes Francii a Německo

20/04/2016

Rakousko

 kousky kovu v bio mouce a soli

Rakousko

19/04/2016

Nizozemsko

 Escherichia coli produkující shiga toxin (stx1+ /25g) a Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v mražené hovězí roštěné

Argentina

19/04/2016

Švédsko

 nedeklarované lískové oříšky v müsli

Dánsko

19/04/2016

Itálie

 aflatoxiny (M1 > 0.1 µg/kg – ppb) v sladké syrovátce bez lysozymu

Itálie

19/04/2016

Spojené království

 nepovolená látka 1,3 dimethylamylamin (DMAA) (2590 mg/kg – ppm) v doplňku stravy

Nizozemsko

19/04/2016

Švédsko

 nedeklarovaný laktoprotein (kasein, beta-laktoglobulin) v nanuku

Španělsko

18/04/2016

Dánsko

 alimentární nákaza (norovirus) pocházející pravděpodobně ze salátu

Francie

18/04/2016

Spojené království

 úlomky plastu v jahodovém jogurtu v sáčku

Francie

18/04/2016

Belgie

 aflatoxiny (B1 = 5.1; celk. = 16.2 µg/kg – ppb) v lískooříškové pomazánce

Turecko, přes Nizozemsko

18/04/2016

Dánsko

 cizí těleso (sklo nebo tvrdý plast) v čokoládových cukrovinkách

Dánsko

18/04/2016

Nizozemsko

 ochratoxin A (90.0 µg/kg – ppb) v sušených fících

Španělsko

18/04/2016

Nizozemsko

 rtuť (1.3 mg/kg – ppm) v mraženém mečounovi

Vietnam

 

 

Krmiva

 

21/04/2016

Německo

 Salmonella Derby (přítomnost /25g) v sušených prasečích uších

Belgie

20/04/2016

Francie

 Salmonella (přítomnost /25g) v psích žvýkačkách (hovězí šlachy)

Francie

19/04/2016

Spojené království

 příliš vysoký obsah selenu (401.63; 353.37 mg/kg – ppm) v minerální směsi pro prasata

Spojené království

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.