Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 15. týden 2023

Vydáno: 20. 4. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 15. týdnu 2023: 10. 4. – 16. 4. 2023 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

DatumOhlásila zeměDůvod ohlášeníZemě původu výrobku
  Potraviny 
14/04/2023Belgie nepovolená látka matrine v avokáduPeru, přes Belgii
14/04/2023Německo aflatoxiny ve vlašských ořeších loupanýchUkrajina, přes Rumunsko
14/04/2023Itálie Salmonella spp. v měkkém sýru 
14/04/2023Německo Salmonella spp. v sezamové pastě tahiniJordánsko
14/04/2023Itálie aflatoxin v pistáciíchÍrán, přes Německo
14/04/2023Slovensko nepovolená látka chlorpyrifos v pšeniciUkrajina
14/04/2023Španělsko Clostridium perfringens ve skořici mletéVietnam
13/04/2023Belgie STEC (stx1+;eae+) v mletém maseBelgie
12/04/2023Itálie rtuť v mražených steacích ze žraloka mako (Isurus oxyrinchus)Španělsko
12/04/2023Francie detekce Listeria monocytogenes v salámu Chorizo Španělsko
12/04/2023Francie detekce Salmonella Enteritidis v kuřecích stehnech 
12/04/2023Itálie přítomnost Listeria monocytogenes v mléčných výrobcíchItálie
11/04/2023Nizozemsko 1,3-DMBA, 1,4-DMAA a yohimbin v doplňku stravySpojené království
11/04/2023Nizozemsko Salmonella v mražených pečených kuřecích prsouUkrajina
11/04/2023Nizozemsko kontaminace lněného semínka (bio) hořčičným semínkemTurecko
11/04/2023Dánsko Salmonella Typhimurium v krůtím mase 
  Krmiva 
    
    Materiály přicházející do styku s potravinami 
14/04/2023Francie olovo v krájecím prkénku 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.