Hlášení v systému RASFF: 14. týden 2015
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 14. týdnu 2015: 30. 3. – 5. 4. 2015 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
03/04/2015 |
Polsko |
polycyklické aromatické uhlovodíky (celk. PAH: 14,41 µg/kg) v olivovém oleji |
Itálie |
03/04/2015 |
Francie |
Salmonella enteritidis (přítomnost/ 25g) v mražených kuřecích vnitřních filetech |
Rumunsko |
03/04/2015 |
Rakousko |
Bacillus cereus (900000 CFU/g) v sušených černých houbách Mu Err |
Thajsko, přes Nizozemsko |
03/04/2015 |
Francie |
Salmonella enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích vnitřních filetech |
Polsko |
03/04/2015 |
Belgie |
nedeklarovaná vejce v sýru |
Belgie |
02/04/2015 |
Belgie |
Salmonella typhimurium (přítomnost /25g) v chlazených krůtích filetech |
Polsko |
02/04/2015 |
Švýcarsko |
rtuť (2.5 mg/kg) v mraženém steaku z marlína |
Vietnam |
02/04/2015 |
Slovensko |
nedeklarovaná sója (12.1 mg/kg) v pražské šunce |
Česká republika |
02/04/2015 |
Belgie |
Escherichia coli produkující shigatoxin (stx+, eae+) v ovčím mase |
Nizozemsko, zpracováno v Belgii |
02/04/2015 |
Lotyšsko |
úlomky skla v nakládané červené řepě |
Polsko |
02/04/2015 |
Polsko |
nedeklarovaný gluten (lepek) (39.74 mg/kg) v bezlepkové rýži |
Polsko |
02/04/2015 |
Nizozemsko |
histamin v mražených hřbetních filetech z tuňáka žlutoploutvého |
Španělsko |
02/04/2015 |
Německo |
aflatoxiny (B1 = 6; celk. = 6.9 µg/kg) v chalvě |
Turecko |
01/04/2015 |
Německo |
Salmonella spp. (přítomnost /25g) v roquefortu modrém sýru ze syrového ovčího mléka |
Francie |
01/04/2015 |
Francie |
nedeklarované mandle ve směsi koření na paellu |
Španělsko |
01/04/2015 |
Francie |
Salmonella enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích vnitřních filetech |
Rumunsko |
01/04/2015 |
Itálie |
Clostridium perfringens (5600 CFU/g) ve veganské paštice |
Itálie |
01/04/2015 |
Švédsko |
nepovolená látka gama-aminobutanová kyselina (GABA) v potravním doplňku |
Nizozemsko |
01/04/2015 |
Norsko |
Salmonella diarizonae (61:i:z53; v 1 z 5 vzorků/25g) v mraženém mase – zvěřině |
Španělsko |
31/03/2015 |
Německo |
tropanové alkaloidy v prosných kuličkách |
Maďarsko |
31/03/2015 |
Kypr |
aflatoxiny (B1 = 50.2; celk. = 59.9 µg/kg) v jádrech burských oříšků |
Čína, přes Řecko |
31/03/2015 |
Nizozemsko |
nedeklarovaná sója v instantních nudlích |
Tchaj-wan |
30/03/2015 |
Rakousko |
atropin (30 µg/kg) a scopolamin (24 µg/kg) v bezlepkovém organickém prosu |
Rakousko |
30/03/2015 |
Rakousko |
atropin (26 µg/kg) a scopolamin (11 µg/kg) v prosných medových „poppiess“ |
Německo |
|
|
Krmiva |
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.