Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 14. týden 2015

Vydáno: 7. 4. 2015
Autor: berankova1

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 14. týdnu 2015: 30. 3. – 5. 4. 2015 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

Potraviny

 

03/04/2015

Polsko

 polycyklické aromatické uhlovodíky (celk. PAH: 14,41 µg/kg) v olivovém oleji

Itálie

03/04/2015

Francie

 Salmonella enteritidis (přítomnost/ 25g) v mražených kuřecích vnitřních filetech

Rumunsko

03/04/2015

Rakousko

 Bacillus cereus (900000 CFU/g) v sušených černých houbách Mu Err

Thajsko, přes Nizozemsko

03/04/2015

Francie

 Salmonella enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích vnitřních filetech

Polsko

03/04/2015

Belgie

 nedeklarovaná vejce v sýru

Belgie

02/04/2015

Belgie

 Salmonella typhimurium (přítomnost /25g) v chlazených krůtích filetech

Polsko

02/04/2015

Švýcarsko

 rtuť (2.5 mg/kg) v mraženém steaku z marlína

Vietnam

02/04/2015

Slovensko

 nedeklarovaná sója (12.1 mg/kg) v pražské šunce

Česká republika

02/04/2015

Belgie

 Escherichia coli produkující shigatoxin (stx+, eae+) v ovčím mase

Nizozemsko, zpracováno v Belgii

02/04/2015

Lotyšsko

 úlomky skla v nakládané červené řepě

Polsko

02/04/2015

Polsko

 nedeklarovaný gluten (lepek) (39.74 mg/kg) v bezlepkové rýži

Polsko

02/04/2015

Nizozemsko

 histamin v mražených hřbetních filetech z tuňáka žlutoploutvého

Španělsko

02/04/2015

Německo

 aflatoxiny (B1 = 6; celk. = 6.9 µg/kg) v chalvě

Turecko

01/04/2015

Německo

 Salmonella spp. (přítomnost /25g) v roquefortu modrém sýru ze syrového ovčího mléka

Francie

01/04/2015

Francie

 nedeklarované mandle ve směsi koření na paellu

Španělsko

01/04/2015

Francie

 Salmonella enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích vnitřních filetech

Rumunsko

01/04/2015

Itálie

 Clostridium perfringens (5600 CFU/g) ve veganské paštice

Itálie

01/04/2015

Švédsko

 nepovolená látka gama-aminobutanová kyselina (GABA) v potravním doplňku

Nizozemsko

01/04/2015

Norsko

 Salmonella diarizonae (61:i:z53; v 1 z 5 vzorků/25g) v mraženém mase – zvěřině

Španělsko

31/03/2015

Německo

 tropanové alkaloidy v prosných kuličkách

Maďarsko

31/03/2015

Kypr

 aflatoxiny (B1 = 50.2; celk. = 59.9 µg/kg) v jádrech burských oříšků

Čína, přes Řecko

31/03/2015

Nizozemsko

 nedeklarovaná sója v instantních nudlích

Tchaj-wan

30/03/2015

Rakousko

 atropin (30 µg/kg) a scopolamin (24 µg/kg) v bezlepkovém organickém prosu

Rakousko

30/03/2015

Rakousko

 atropin (26 µg/kg) a scopolamin (11 µg/kg) v prosných medových „poppiess“

Německo

 

 

Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.