Hlášení v systému RASFF: 13. týden 2017
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 13. týdnu 2017: 27. 3. – 2. 4. 2017 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
31/03/2017 |
Německo |
Salmonella (přítomnost /25g) v sezamové pastě |
Řecko |
31/03/2017 |
Itálie |
Listeria monocytogenes (<10 KTJ/g) v chlazeném uzeném lososu |
Spojené království |
31/03/2017 |
Nizozemsko |
benzo(a)pyren (12.5 µg/kg – ppb) a polycyklické aromatické uhlovodíky (celk. PAH4: 62.6 µg/kg – ppb) v sušené petrželi |
Německo |
31/03/2017 |
Německo |
aflatoxiny (B1 = 8.87; celk. = 9.82 µg/kg – ppb) v melounových jádrech (egusi) |
neznámého původu, přes Nizozemsko |
30/03/2017 |
Nizozemsko |
aflatoxiny (B1 = 15.1; celk. = 36.9 µg/kg – ppb) v arašídech |
Spojené království |
29/03/2017 |
Slovensko |
benzo(a)pyren (5.9 µg/kg – ppb) a polycyklické aromatické uhlovodíky (celk. PAH4: 33.4 µg/kg – ppb) v uzených vepřových žebrech |
Polsko |
29/03/2017 |
Nizozemsko |
norovirus (GII/ 2g) v mražených břitkách atlantských (Ensis) |
Nizozemsko |
29/03/2017 |
Slovensko |
Salmonella enterica ser. Heidelberg (3 z 5 /25g) v mražených solených kuřecích prsou |
Brazílie, přes Nizozemsko |
|
|
Krmiva |
|
30/03/2017 |
Německo |
příliš vysoký obsah semen ambrózie (Ambrosia spp.) (160.3 mg/kg – ppm) v slunečnicových expelerech |
Česká republika |
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.