Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 12. týden 2015

Vydáno: 24. 3. 2015
Autor: berankova1

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 12. týdnu 2015: 16. 3. – 22. 3. 2015 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

Potraviny

 

20/03/2015

Belgie

 rtuť (2.5 mg/kg) v mraženém mečounovi

Španělsko

20/03/2015

Rakousko

 atropin (0.304 mg/kg) a skopolamin (0.358 mg/kg) v prosných (jáhlových) knedlících

Maďarsko

20/03/2015

Rakousko

 atropin (0.481 mg/kg) a skopolamin (0.533 mg/kg) v organických prosných (jáhlových) knedlících

Maďarsko

20/03/2015

Německo

 enrofloxacin (49; 38 µg/kg) nepovolený v organickém vaječném prášku (z celých vajec)

Nizozemsko

19/03/2015

Francie

 Salmonella enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích řízcích

Polsko

19/03/2015

Nizozemsko

 Salmonella spp. (presence /25g) v prášku z kurkumy (Curcuma longa)  

Indie

19/03/2015

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 12; celk. = 18 µg/kg) v pražených sekaných lískových ořeších

Turecko

18/03/2015

Belgie

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v camembertu ze syrového mléka

Belgie, surovina z Francie

18/03/2015

Irsko

 toxiny způsobující průjmovitou otravu z měkkýšů (DSP) (200 µg/kg) v slávkách (Mytilus edulis)

Irsko

18/03/2015

 Německo

 aflatoxiny (celk. = 9.4 µg/kg) v sušených bílých fazolích

Turecko

17/03/2015

Belgie

 Salmonella spp. (přítomnost /25g) v chlazeném mletém mase

Belgie

16/03/2015

Dánsko

 nedeklarované siřičitany (1260 mg/kg) v kandovaných plodech tamarindu

Thajsko

16/03/2015

Itálie

 nedeklarované siřičitany (34 mg/kg) v borůvkovém džemu

Španělsko

16/03/2015

Francie

 podezření na otravu jídlem (Staphylococcus, Salmonella nebo Bacillus cereus) způsobenou masem z kebabu

Německo

16/03/2015

Nizozemsko

 Salmonella spp. (přítomnost /25g) v drceném kmínu

Nizozemsko

 

 

Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.