Editací genů k vylepšené zelenině
Informace organizace Biotrin ze dne 13. 3. 2017.
Jednou z nových technik šlechtění rostlin (NBT- New Breeding Techniques) je editace genů, konkrétně technologie CRISPR-CAS9. Podle C. Marshall ze společnosti Sakata Seed America Inc., předního světového šlechtitele a producenta osiv zeleniny a okrasných rostlin, může tato metoda zvýšit kvantitu i kvalitu nabízené zeleniny. Ve srovnání s tradičními metodami křížení nebo mutagenezí, je technologie CRISPR-CAS9 přesnější a efektivnější. U zeleniny je tak možné např. dosáhnout rychleji zlepšení jejích nutričních vlastností. Pro genetickou editaci si zmiňovaná společnost prozatím vybrala špenát, rajčata, vodní meloun a brokolici.
Např. lykopen a glukosinoláty obsažené v brokolici mohou při konzumaci u lidí redukovat chronické choroby nebo zpomalit rozvoj rakoviny. Zároveň se však vařením brokolice nutriční hodnota, tedy řada hodnotných složek potraviny včetně glukosinolátů, snižuje nebo úplně ztrácí. Editace genů může pomoci u vařené zeleniny tento problém vyřešit.
Na druhé straně např. v rajčatech je lykopen dostupný k využití v lidském organizmu teprve po jejich uvaření. Tedy kečup, rajský protlak atd. jsou lepším zdrojem lykopenu než čerstvé rajče. Editace genů by měla opět být pomocným nástrojem, jak u syrových rajčat lépe využít hodnotné látky bez vaření.
Vedle zacílení genových technik na boj s chorobami a patogeny zeleniny a zlepšení její nutriční hodnoty, jsou dalšími zajímavými oblastmi pro Sakata Seed America Inc.: efektivnější využití dusíku, odolnost vůči suchu, zlepšení chuti, vyšší výnosy a kvalita osiva. Kromě zeleniny se společnost možná zaměří i na editaci genů u květin, neboť dle prezidenta společnosti, pana Hiroshi Sakaty, „zelenina živí tělo a květiny živí duši“.
Zdroj článku: Biotrin
Foto: Shutterstock
Více: „Editování genů: Nová technologie, stará dilemata“ (informace PřF MU)