Lykopen

Lykopen je nenasycený karotenoid s otevřeným řetězcem, který dodává rajčatům (ale i jiným plodům) červenou barvu. Nejvyšší množství lykopenu u rajčat je obsaženo ve vnější slupce a čerstvé rajče průměrné velkosti ho obsahuje asi 3 mg. Lykopen je jedním z nejznámějších antioxidantů rostlinného původu, který chrání buňky před působením volných radikálů a může snižovat riziko některých onemocnění, včetně rakoviny a srdečních chorob. Tepelně upravená rajčata obsahují více dostupného (využitelného) lykopenu než rajčata syrová. Při vyšších teplotách se totiž lykopen uvolňuje a v lidském organismu je snáze absorbován. Protože je lykopen rozpustný v tucích, zvyšuje se rychlost jeho vstřebávání vařením rajčat s olejem, nebo konzumací s jinými potravinami obsahujícími olej. Byl prokázán vztah mezi snížením rizika vývoje srdečního onemocnění a lykopenem, dodávaným organismu prostřednictvím umírněného množství rajské šťávy. Aby byl lykopen v organismu maximálně využit, je vhodné konzumovat rajčata neloupaná, protože převážná část lykopenu je obsažena ve slupkách.
Obsah lykopenu v rajčatech, rajčatových produktech a některých dalších produktech uvádí následující tabulka.
 
Produkt
Lykopen
(mg/100 g)
Velikost porce
Lykopen (mg/porci)
Rajčatová šťáva
        9,5
250 ml (1 šálek)
     25,0
Rajčatový kečup
      15,9
15 ml (1 polévková lžíce)
       2,7
Omáčka na špagety
      21,9
125 ml (1/2 šálku)     
      28,1
Rajčatový protlak
      42,2
30 ml (2 lžíce)
      13,8
Rajská polévka (kondenzovaná)
       7,2
250 ml
        9,7
Rajská omáčka
     14,1
60 ml (1/4 šálku)
        8,9
Omáčka chilli
     19,5
30 ml (2 pol.lžíce)
        6,7
Omáčka z mořských ryb
     17,0
30 ml (2 pol.lžíce)
        5,9
Vodní meloun
      4,0
368 g (1 plátek 25×2 cm)
       14,7
Růžový grapefruit
      4,0
123 g (1/2 plodu)
         4,9
Čerstvé (syrové) rajče
      3,0
123 g (střední velikost)
         3,7
(kop)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin