Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Lykopen

Lykopen je nenasycený karotenoid s otevřeným řetězcem, který dodává rajčatům (ale i jiným plodům) červenou barvu. Nejvyšší množství lykopenu u rajčat je obsaženo ve vnější slupce a čerstvé rajče průměrné velkosti ho obsahuje asi 3 mg. Lykopen je jedním z nejznámějších antioxidantů rostlinného původu, který chrání buňky před působením volných radikálů a může snižovat riziko některých onemocnění, včetně rakoviny a srdečních chorob. Tepelně upravená rajčata obsahují více dostupného (využitelného) lykopenu než rajčata syrová. Při vyšších teplotách se totiž lykopen uvolňuje a v lidském organismu je snáze absorbován. Protože je lykopen rozpustný v tucích, zvyšuje se rychlost jeho vstřebávání vařením rajčat s olejem, nebo konzumací s jinými potravinami obsahujícími olej. Byl prokázán vztah mezi snížením rizika vývoje srdečního onemocnění a lykopenem, dodávaným organismu prostřednictvím umírněného množství rajské šťávy. Aby byl lykopen v organismu maximálně využit, je vhodné konzumovat rajčata neloupaná, protože převážná část lykopenu je obsažena ve slupkách.
Obsah lykopenu v rajčatech, rajčatových produktech a některých dalších produktech uvádí následující tabulka.
 

Produkt
Lykopen
(mg/100 g)
Velikost porce
Lykopen (mg/porci)
Rajčatová šťáva
        9,5
250 ml (1 šálek)
     25,0
Rajčatový kečup
      15,9
15 ml (1 polévková lžíce)
       2,7
Omáčka na špagety
      21,9
125 ml (1/2 šálku)     
      28,1
Rajčatový protlak
      42,2
30 ml (2 lžíce)
      13,8
Rajská polévka (kondenzovaná)
       7,2
250 ml
        9,7
Rajská omáčka
     14,1
60 ml (1/4 šálku)
        8,9
Omáčka chilli
     19,5
30 ml (2 pol.lžíce)
        6,7
Omáčka z mořských ryb
     17,0
30 ml (2 pol.lžíce)
        5,9
Vodní meloun
      4,0
368 g (1 plátek 25x2 cm)
       14,7
Růžový grapefruit
      4,0
123 g (1/2 plodu)
         4,9
Čerstvé (syrové) rajče
      3,0
123 g (střední velikost)
         3,7

(kop)

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Editací genů k vylepšené zelenině (20.3.2017)
Jaké jsou funkce karotenoidů? (23.8.2013)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111