Lykopen
Lykopen je nenasycený karotenoid s otevřeným řetězcem, který dodává rajčatům (ale i jiným plodům) červenou barvu. Nejvyšší množství lykopenu u rajčat je obsaženo ve vnější slupce a čerstvé rajče průměrné velkosti ho obsahuje asi 3 mg. Lykopen je jedním z nejznámějších antioxidantů rostlinného původu, který chrání buňky před působením volných radikálů a může snižovat riziko některých onemocnění, včetně rakoviny a srdečních chorob. Tepelně upravená rajčata obsahují více dostupného (využitelného) lykopenu než rajčata syrová. Při vyšších teplotách se totiž lykopen uvolňuje a v lidském organismu je snáze absorbován. Protože je lykopen rozpustný v tucích, zvyšuje se rychlost jeho vstřebávání vařením rajčat s olejem, nebo konzumací s jinými potravinami obsahujícími olej. Byl prokázán vztah mezi snížením rizika vývoje srdečního onemocnění a lykopenem, dodávaným organismu prostřednictvím umírněného množství rajské šťávy. Aby byl lykopen v organismu maximálně využit, je vhodné konzumovat rajčata neloupaná, protože převážná část lykopenu je obsažena ve slupkách.
Obsah lykopenu v rajčatech, rajčatových produktech a některých dalších produktech uvádí následující tabulka.
Produkt
|
Lykopen
(mg/100 g)
|
Velikost porce
|
Lykopen (mg/porci)
|
Rajčatová šťáva
|
9,5
|
250 ml (1 šálek)
|
25,0
|
Rajčatový kečup
|
15,9
|
15 ml (1 polévková lžíce)
|
2,7
|
Omáčka na špagety
|
21,9
|
125 ml (1/2 šálku)
|
28,1
|
Rajčatový protlak
|
42,2
|
30 ml (2 lžíce)
|
13,8
|
Rajská polévka (kondenzovaná)
|
7,2
|
250 ml
|
9,7
|
Rajská omáčka
|
14,1
|
60 ml (1/4 šálku)
|
8,9
|
Omáčka chilli
|
19,5
|
30 ml (2 pol.lžíce)
|
6,7
|
Omáčka z mořských ryb
|
17,0
|
30 ml (2 pol.lžíce)
|
5,9
|
Vodní meloun
|
4,0
|
368 g (1 plátek 25×2 cm)
|
14,7
|
Růžový grapefruit
|
4,0
|
123 g (1/2 plodu)
|
4,9
|
Čerstvé (syrové) rajče
|
3,0
|
123 g (střední velikost)
|
3,7
|
(kop)
Související články z portálu Bezpečnosti potravin
- Editací genů k vylepšené zelenině (20. 3. 2017)
- Jaké jsou funkce karotenoidů? (23. 8. 2013)