Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 44. týden 2023

Vydáno: 15. 11. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 44. týdnu 2023: 30. 10. – 5. 11. 2023 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

DatumOhlásila zeměDůvod ohlášeníZemě původu výrobku
  Potraviny 
03/11/2023Nizozemsko rtuť v doplňku stravyIndie
03/11/2023Rumunsko překročení maximálního povoleného limitu opiových alkaloidů v semenech mákuČeská republika
02/11/2023Nizozemsko pyrolizidinové alkaloidy v pažitceNěmecko
02/11/2023Nizozemsko aflatoxiny v čokoládovém dortu s pomerančem, fíky a datlemi 
02/11/2023Dánsko nedeklarovaný oxid siřičitý v nakládaných pálivých paprikáchTurecko
02/11/2023Švédsko fluvalinát ve stolních hroznech 
02/11/2023Švédsko pesticidy tricyklazol, karbendazim a chlorpyrifos v rýžiBangladéš
02/11/2023Rumunsko překročení maximálního povoleného limitu opiových alkaloidů v semenech máku modréhoSlovensko
31/10/2023Nizozemsko chlormekvát v hruškách nashi 
31/10/2023Nizozemsko chlorpyrifos-ethyl ve fazolích černé oko 
31/10/2023Německo příliš vysoký obsah jódu v sušených mořských řasáchItálie
31/10/2023Nizozemsko chlorpyrifos v banánechPeru
31/10/2023Belgie rezidua cypermethrinu v dračím ovoci (pithaya)Kolumbie
31/10/2023Francie Salmonella v kuřecích játrech 
31/10/2023Česká republika nedeklarovaný celer v koření majoránce 
30/10/2023Francie nevyhovující úroveň histaminu v konzervovaných sardinkách 
30/10/2023Belgie rtuť ve směsi aminokyselin 
30/10/2023Nizozemsko pyrolizidinové alkaloidy v rozmarýnuFrancie, přes Belgii
30/10/2023Dánsko možná přítomnost sporulujících bakterií (pravděpodobně Bacillus spp.) v kachním konfitu 
30/10/2023Finsko Salmonella Anatum v pistáciíchNěmecko
30/10/2023Nizozemsko aflatoxin v melounových semínkách mletýchGhana
30/10/2023Finsko Salmonella Virchow v mražených limetkových listechThajsko, přes Nizozemsko
  Krmiva 
31/10/2023Německo Salmonela spp. ve žvýkacích pochoutkách pro psyPolsko
    Materiály přicházející do styku s potravinami 
31/10/2023Francie kobalt v kameninovém hrnkuČína

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.