Co je kvalita potravin a dvojí kvalita potravin
Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ
Na mnoha fórech se neustále hovoří o kvalitě potravin. Zejména média pojem masivně používají. Ale otázka je, co si pod tímto pojmem vlastně představují. Pojem „kvalita potravin“ je mimořádně komplexní, dialektický pojem. Navíc se často ztotožňuje s pojmem „dvojí kvalita potravin“, což v ČR stále rezonuje. Ale legislativa dosud není na stole. Zatím nejsou známé ani dohodnuté a schválené definice. Snad budou k dispozici příští rok.
V naší odborné zdravotnické praxi používáme zatím tyto definice. A myslím, že se ani do budoucna moc nezmění.
Co vše zahrnuje kvalita potravin
Kvalita potravin je jakostní charakteristika potravin, která je přijatelná pro spotřebitele. (pozn. toto konstatování je mimořádně důležité – spotřebitel nemusí být jen koncový konzument potraviny, ale například potravinářská firma, pro níž je zisk zásadní parametr)
Zahrnuje obvykle:
- charakteristiky jako je vzhled, struktura, chuť;
- charakteristiky, které jsou definovány legislativou (bezpečnostní, komoditní a nutriční parametry, včetně značení);
- specifické normativní požadavky na komoditu (např. PNT)
- hygienické požadavky na zpracování potravin, které zahrnují celý výrobní proces;
- společenské a religiozní požadavky (např. košer, halal)
Co je dvojí kvalita potravin
Zjednodušeně „stejný obal, jiné složení”. Je to pouze jeden z mnoha parametrů kvality.
„Nekvalitní potravina“ zdaleka nemusí být škodlivá pro zdraví a dokonce ani nevhodná pro lidský konzum. Může být z hlediska platné legislativy bezpečná (nařízení EPR č. 178/2002).
Pak se v tom má běžný smrtelník vyznat. Ve veřejném prostoru s těmito pojmy hodně zachází, ale ne vždy korektně. Snad je dobré si položit otázku, v jakém kontextu je pojem použit a co řečník sleduje svým vystoupením, jaké má vlastně zájmy. Není ostudou v takové diskusi položit otázku, které aspekty kvality potravin má řečník vlastně na mysli.Usnadní to chápání souvislostí.
J.Ruprich, CZVP Brno
Zdroj: SZÚ
Foto: Shutterstock