Bezpečnost potravin

SZPI zakázala nebezpečný popkorn v prodejnách Tesco

Vydáno: 18. 11. 2014
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 17. 11. 2014.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vložila do evropského systému rychlého varování (RASFF) informaci o zjištění nebezpečné potraviny TESCO Corn Beans, Zrna kukuřice pro přípravu popcornu v mikrovlnné troubě,  hmotnost 500 g, výrobní šarže L04 s datem minimální trvanlivosti do 26. 8. 2015. Laboratorní analýza SZPI u této šarže prokázala přítomnost mykotoxinu fumonisin B1 a B2 v množství 4395 mikrogramů na kilogram (μg/kg), přičemž maximální přípustné množství je příslušným předpisem stanoveno na 1000 μg/kg. Nabízením potraviny se čtyřnásobně vyšší koncentrací fumonisinu oproti limitu porušil prodejce nařízení Komise (ES) 1881/2006 a SZPI proto nařídila neprodleně stáhnout předmětnou šarži potraviny ze všech prodejen společnosti TESCO Stores ČR, a.s. a s prodejcem zahájí správní řízení o uložení pokuty. Při došetřování vyplynulo, že prodejce dovezl do ČR od svého dodavatele GILAN TRADING KFT., HU 2071. Páty KEREKDOMBI U.7., Maďarsko, celkem 3 840 ks nevyhovujících balení potraviny. Inspekce doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají uvedenou šarži výrobku doma, aby jej nekonzumovali.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633 

Zdroj:  SZPI

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):