Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Potravinářské přídatné látky: nová výzva EFSA k poskytnutí dat do kategorie

Sběr dat a veřejné konzultace > Sběr dat a veřejné konzultace
Aktuality > Aktuality

Potravinářské přídatné látky: nová výzva EFSA k poskytnutí dat

Vydáno: 3.4.2013
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Konečný termín pro poskytnutí dat je 31. 7. 2013.

Přehodnocení  potravinářských přídatných látek dává další podněty s novou výzvou k poskytnutí dat

Úřad EFSA nyní upřednostnil potravinářské přídatné látky, pro které jsou ještě požadovány vědecké údaje pro dokončení jejich přehodnocení v rámci posledního termínu stanoveného evropskou legislativou.

Úřad EFSA zahájil nový sběr dat a aktivně žádá členské státy a další zainteresované subjekty o dva typy dat pro celkem 51 potravinářských přídatných látek:  
- údaje z průmyslu o množství těchto přídatných látek, jejichž použití se uvádí u produktů;
- data odvozená z analýz, která indikují skutečnou hladinu těchto přídatných látek zjištěných v potravinách a nápojích –  od národních úřadů pro potraviny, výzkumných ústavů, akademií, z potravinářského průmyslu a dalších zainteresovaných subjektů.

Odevzdání dat zajistí, že Úřad EFSA bude moci provést hodnocení rizik těchto potravinářských přídatných látek, a tím podpořit manažery rizik EU (Evropská komise, Evropský parlament, členské státy) zodpovědné za regulaci jejich použití v potravinách.

Vědecký panel EFSA pro potravinářské přídatné látky a zdroje nutrientů přidávaných do potravin (Panel ANS) zařadil zbývající potravinářské přídatné látky do skupin podle dostupnosti vědeckých dat. Tato výzva EFSA pro sběr dat vymezuje prioritní seznam 15 potravinářských přídatných látek, pro které jsou data požadována do konce července, se záměrem přijmout  stanovisko do konce roku 2013. Konečný termín pro dalších 36 přídatných látek je listopad 2013, s výhledem na přijetí několika hodnocení v roce 2014, a dalších  v roce 2015,  kdy je poslední termín podle legislativy.

Podle  evropské legislativy je Úřad EFSA žádán, aby přehodnotil stovky potravinářských přídatných látek a jejich povolené použití  do konce roku 2020. Úřad EFSA také kontroluje některá z jeho  dřívějších  přehodnocení  určitých potravinářských barviv, protože expozice konzumentů těmito barvivy byla u některých skupin populace původně odhadnuta ( kvůli omezeným datům) vyšší  než je akceptovatelný denní příjem (ADI).


Zdroj:  http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130327.htm



Související informace:  Potravinářské přídatné látky

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
ADI - Akceptovatelný denní příjem