Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek Hodnocení aspartamu je prodlouženo do listopadu 2013 do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Sběr dat a veřejné konzultace > Sběr dat a veřejné konzultace
Aktuality > Aktuality

Hodnocení aspartamu je prodlouženo do listopadu 2013

Vydáno: 10.5.2013
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
EFSA chce do konečného hodnocení aspartamu zahrnout přijaté komentáře.

Úřad EFSA a Evropská komise se dohodly na prodloužení časového rámce pro konečné přehodnocení aspartamu úřadem EFSA tak, aby byl dostačující čas na zvážení a vyjádření zpětné vazby, i ke všem novým informacím, plynoucím z veřejné konzultace k „Návrhu hodnocení aspartamu“.

Experti EFSA, Vědeckého panelu pro potravinářské přídatné látky a zdroje nutrientů přidávaných do potravin (Panel ANS), identifikovali z přijatých komentářů  stanoviska  k jejich „Návrhu hodnocení  aspartamu“  a určili klíčové kroky pro jejich vědecký přístup, protože  by chtěli objasnit  více, včetně vyjádření  nejistot (pochybností), předtím než uzavřou své stanovisko.  Prodloužení  času by mělo zaručit, že vědecké doporučení  úřadu EFSA bude kompletně zahrnovat přijaté informace, a pro ty, kdo se zajímají o toto hodnocení, bude možné lehce porozumět,  jak Panel  EFSA došel ke svým závěrům.

Od 9. ledna do 15. února 2013 probíhala online veřejná konzultace úřadu EFSA  k jeho „Návrhu vědeckého stanoviska na přehodnocení aspartamu (E 951) jako potravinářské přídatné látky".  Dne 9. dubna úřad EFSA  zorganizoval vědecký mítink za účelem diskuze o přijatých komentářích. Úřad EFSA obdržel přes 200 komentářů na  hlavní témata, která  vybrali experti  EFSA jako důležité  pro hodnocení  rizik: bezpečnost metabolitů aspartamu, a jak nejlépe vyjádřit  nejistoty (pochybnosti) zdůrazněné v "Návrhu hodnocení aspartamu".


Zdroj:  EFSA - Aspartame opinion rescheduled until November 2013

 

Související informace:
Zasedání k výsledkům veřejné konzultace EFSA o aspartamu
Opakované posuzování bezpečnosti aspartamu   
Veřejná konzultace EFSA k návrhu vědeckého stanoviska přehodnocujícího aspartam

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Aspartam