Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek Opakované posuzování bezpečnosti aspartamu do kategorie

Sběr dat a veřejné konzultace > Sběr dat a veřejné konzultace
Aktuality > Aktuality

Opakované posuzování bezpečnosti aspartamu

Vydáno: 27.2.2013
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Úřad EFSA vede opakované prověřování podle nařízení 257/2010/EU. Není dostatek údajů o štěpných produktech, např. diketopiperazinu.V lednu 2013 zahájil úřad EFSA veřejnou konzultaci.

V květnu 2011 byl úřad EFSA vyzván Komisí (Request by the European Commission for a full re-evaluation of aspartame), aby do konce roku 2012 znovu posoudil bezpečnost sladidla aspartam (E 951), které bylo k použití do potravin schváleno v 80. letech, ale opakovaně se k němu vyskytují výhrady.

Posuzování aspartamu probíhá v souladu s nařízením 257/2010/EU o opakovaném hodnocení přídatných látek, které byly v EU schváleny před 20. lednem 2009. Ukončení posuzování aspartamu se původně předpokládalo až v r. 2020

Na základě výzvy obdržel EFSA 112 studií (Results of the Call for scientific data on aspartame), po jejichž prozkoumání zjistil, že není k dispozici dostatek údajů ohledně možných štěpných produktů aspartamu během skladování potravin. Jedná se o kyselinu 5-benzyl-3,6-dioxo-2-piperazin-octovou (diketopiperazin – DKP) a další látky. Z toho důvodu Komise odsouhlasila prodloužení lhůty pro posouzení aspartamu do května 2013.

Úřad EFSA vydal výzvu k dodání doplňujících informací ohledně DKP a dalších produktech štěpení aspartamu (Call for data on DKP and other potential degradation products of aspartame).

V lednu 2013 zahájil úřad EFSA veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska ohledně bezpečnosti tohoto sladidla (Aspartam: EFSA führt Konsultation zu erster vollständiger Risikobewertung durch). Zúčastněné strany byly vyzvány k dodání svého vyjádření do 15. února 2013. Následně bude uspořádáno společné jednání, kde budou projednávány připomínky (Public consultation on the Draft scientific opinion on the re-evaluation of aspartame as a food additive). Za tím účelem úřad EFSA připravil souhrn nejčastějších připomínek (FAQs), k nimž jsou především vyžadovány vědecké názory, a také připravil první závěry týkající se navrhovaného vědeckého stanoviska (Häufig gestellte Fragen und Antworten zum Gutachtenentwurf der EFSA zur Sicherheit von Aspartam (2013)


 

Dtsch. Lebensm. Rdsch., 108, 2012, č. 12, s. 615

EFSA


Předcházející průběh hodnocení bezpečnosti aspartamu (na webu Agronavigator):

Zasedání expertů k problematice aspartamu (2009)

Nově se budou prověřovat negativní reakce na aspartam (2009)

EFSA připravuje nové posuzování bezpečnosti aspartamu (2008)

Zveřejněno vyhodnocení dosavadních studií o aspartamu (2007)

Novozélandský úřad pro bezpečnost potravin odmítá prohlásit aspartam za rizikový (2007)

Druhá italská studie o bezpečnosti aspartamu (2007)

Stanovisko FDA k bezpečnosti aspartamu (2007)

Druhá studie Ramazzini proti aspartamu (2007)

Evropský úřad pro bezpečnost potravin potvrdil bezpečnost aspartamu (2006)

Prokázán rakovinotvorný účinek aspartamu (2005)

Nové prověřování bezpečnosti aspartamu (2005)