Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Zvýšení obsahu zinku v rostlinách do kategorie

Aktuality > Aktuality

Zvýšení obsahu zinku v rostlinách

Vydáno: 15.9.2021
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN

Mezinárodní skupina odborníků, vedená vědci z Kodaňské univerzity, zjistila, jak se dá regulovat obsah zinku v rostlinách. Tento objev by mohl pomoci zmírnit celosvětově nepříznivou situaci s malnutricí.

Zinek je jedním z nezbytných mikroelementů pro rostliny a živočichy. Nedostatkem zinku trpí přibližně 2 miliardy lidí na celém světě, většinou ti, kteří se živí převážně rostlinnou stravou vypěstovanou na půdách s nízkým obsahem zinku. Jeho nedostatek ve stravě může vést mimo jiné ke zvýšené náchylnosti vůči infekcím, zhoršenému vidění nebo pomalejšímu hojení poranění. Proto výzkumníci hledali způsoby, jak zvýšit absorpci zinku rostlinami. K tomuto účelu byl jako modelová rostlina použit huseníček rolní (Arabidopsis thaliana).

V průběhu výzkumu vědci identifikovali dva proteiny huseníčku rolního (bZIP19 a bZIP23), které fungují jako senzory zinku. Taktéž byla analyzována schopnost rostliny absorbovat zinek a přenášet ho v rostlinných pletivech. Poté byla upravena vlastnost těchto proteinů, které sloužily jako molekulární spínače a ovládaly těsně propojenou síť přenašečů zinku. Díky malé změně vlastností se rostlina začala chovat, jako by byla v neustálém stavu deficitu zinku, a systém příjmu tohoto prvku tak zůstával neustále zapnutý. Tím došlo k úspěšné modifikaci huseníčku tak, aby absorboval více zinku, a to až o 50 % ve srovnání s konvenční rostlinou.

V současné době se tým snaží zopakovat úspěchy své práce u fazolí, rýže a rajčat. Pro tyto účely bude použita metoda CRISPR.

Zdroj:
https://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=18635


Zdroj článku: BIOTRIN

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021