Zoonotická onemocnění jsou v EU na vzestupu: případy listeriózy dosáhly nejvyšší úrovně od roku 2007
Dne 10. prosince 2024 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) společnou zprávu o zoonózách za rok 2023 (The European Union One Health 2023 Zoonoses Report). Zpráva je doprovázena stručnou společnou tiskovou zprávou s názvem „Zoonotická onemocnění jsou v EU na vzestupu: případy listeriózy dosáhly nejvyšší úrovně od roku 2007“, která je k dispozici v angličtině, francouzštině, němčině, italštině a španělštině.
V roce 2023 dosáhl počet případů listeriózy nejvyšší úrovně od roku 2007, zatímco kampylobakterióza a salmonelóza zůstaly nadále nejčastěji hlášenými zoonotickými onemocněními v EU. Celkově se počet hlášených případů zoonotických onemocnění u lidí zvýšil, ale počet ohnisek onemocnění z potravin zaznamenal mírný pokles. To jsou hlavní zjištění každoroční Zprávy o zoonózách od úřadu EFSA a ECDC.
Počet hlášených případů listeriózy u lidí (2 952) vykazoval v průběhu let 2019–2023 konzistentní nárůst; a dosáhl nejvyšší úrovně od roku 2007. To může souviset se stárnutím obyvatel Evropy – 21,3 % Evropanů je nyní starších 65 let — což, v souvislosti s rostoucí prevalencí chronických onemocnění souvisejících s věkem, zvyšuje také riziko závažných příznaků ve skupinách s vyšším věkem. Kontaminované potraviny určené k přímé spotřebě (RTE), jako je losos uzený za studena, masné výrobky a mléčné výrobky, jsou nejčastějším zdrojem infekcí. Nejnovější údaje ukazují, že podíl vzorků z kategorií potravin RTE, které překračují limity kontaminace bezpečnosti potravin pro Listerii monocytogenes, se pohyboval od 0,11 % do 0,78 %, přičemž nejvyšší hladina byla hlášena u fermentovaných klobás.
Nejčastěji hlášenými zoonotickými onemocněními u lidí v EU byly kampylobakterióza a salmonelóza. V roce 2023 bylo hlášeno 148 181 případů kampylobakteriózy, což znamená jasný nárůst ze 139 225 v roce 2022.
Po kampylobakterióze byla u lidí salmonelóza druhou nejčastěji hlášenou gastrointestinální infekcí, se 77 486 případy ve srovnání s 65 478 případy v roce 2022. Pouze 15 členských států a Spojené království (Severní Irsko) úspěšně splnilo všechny stanovené cíle pro snížení bakterie Salmonella u drůbeže. To představuje pokles ve srovnání s rokem 2022, kdy bylo v souladu 19 členských států.
„Trvalá přítomnost salmonel v populacích drůbeže zdůrazňuje potřebu kontinuální bdělosti v boji proti nemocem původem z potravin. Vylepšené nástroje sledování, jako je sekvenování celého genomu, jsou neocenitelné pro účinnější detekci a kontrolu ohnisek,“ řekl Frank Verdonck, vedoucí oddělení Biological Hazards & Animal Health and Welfare úřadu EFSA.
Zpráva také monitoruje epidemie alimentárních nákaz v EU, definované jako události, během nichž minimálně dva lidé onemocní stejnou nemocí ze stejného kontaminovaného jídla. Celkem bylo v roce 2023 nahlášeno 5 691 ohnisek původem z potravin, což ve srovnání s předchozím rokem znamená mírný pokles. Zvýšil se však počet nákaz u lidí, počet hospitalizací a úmrtí; přičemž počet úmrtí dosáhl nejvyšší úrovně za posledních deset let. Salmonella zůstala hlavní příčinou ohnisek původem z potravin, řešených případů, hospitalizací a úmrtí. Nejčastějším zdrojem propuknutí salmonelózy byla vejce/vaječné výrobky, smíšené pokrmy a maso brojlerů. Zvýšené využití sekvenování celého genomu zlepšilo citlivost sledování a zlepšilo schopnost detekovat ohniska v členských státech, které tuto metodu zavedly.
„Nárůst vážných následků epidemií alimentárních nákaz zdůrazňuje přetrvávající hrozbu pro veřejné zdraví danou bakterií Salmonella a dalšími alimentárními patogeny. Integrací zdraví lidí, zvířat a životního prostředí prostřednictvím strategie One Health můžeme lépe zabránit šíření těchto nemocí a chránit veřejné zdraví,“ řekla Celine Gossnerová, vedoucí Sekce ECDC pro nově se objevující nemoci, nemoci přenášené potravinami a vektory.
One Health je víceodvětvový přístup, jehož cílem je vyvážit a optimalizovat zdraví lidí, zvířat, rostlin a jejich sdíleného prostředí, rozpoznávající jejich vzájemné propojení. Podporou společných aktivit pomáhá One Health sdružovat profesionály z různých oborů s cílem řešit složité zdravotní hrozby integrovaným způsobem.
Úřad EFSA zveřejňuje zjednodušenou verzi Zprávy spolu s mapami (story map) a řídicími panely, které uživatelům umožňují vyhledávat a vizualizovat údaje o propuknutí alimentárních nákaz a 14 zoonotických patogenů. Šest map a čtyři panely jsou poprvé publikovány na téma Echinococcus, Q horečka, vzteklina, Toxoplasma gondii, Trichinella, Tularemia, West Nile virus a Yersinia.
Souhrnná zpráva úřadu EFSA a ECDC o zoonózách za rok 2023:
(The European Union One Health 2023 Zoonoses report)
Zdroj: EFSA